Chemijos praktikumas Vilniaus kolegijoje

Straipsnio data 2023-03-31

Išvykos ir ekskursijos

2023-03-31 gimnazijos IG-IIG klasių mokiniai lankėsi Vilniaus kolegijos Agrotechnologijų fakulteto Chemijos ir maisto technologijų katedroje Buivydiškėse. Chemijos pamoka vyko kitoje, chemija dvelkiančioje aplinkoje. Mus pasitiko švara ir tvarka spindinčios chemijos laboratorijos ir šaunios  Chemijos katedros lektorės Irena Čerčikienė ir Jolanta Jurkevičiūtė. Mokiniai pirmiausia susipažino su  studijų programa Cheminė analizė ir kitomis Agrotechnologijų fakultete vykdomomis studijų programomis, išklausė saugaus elgesio instruktažą. Šio praktikumo metu gimnazistai atliko „Vitamino C kiekio nustatymą vaisių sultyse“  ir  „Cukrų kiekio nustatymą gaiviuosiuose gėrimuose“ tiriamuosius darbus. Dėstytoja Irena su mokiniais nagrinėjo gaiviųjų gėrimų ir vaisių sulčių sudėtį, vitamino C ir cukrų savybes. Įdomu buvo sužinoti, kad vitamino C daugiausiai tikrai ne citrinoje, o obuoliuose jo yra labai mažai. Mokiniai  susipažino su Vitamino C ir cukrų nustatymui naudojamais analizės metodais, praktikume naudojamomis medžiagomis bei aptarė tyrimų eigą. Vadovaujami dėstytojų bei į pagalbą atskubėjusių studentų Gabijos ir Emilio, jodometrijos metodu porose titruojant nustatė vitamino C kiekį įvairių citrusinių vaisių ir obuolių sultyse. Buvo įdomu savo atsivežtuose gaiviuosiuose gėrimuose refraktometrijos metodu išmatuoti cukrų kiekį. Kartu su dėstytojomis mokiniai aptarė tyrimų rezultatus, ko išmoko, kokių tiriamojo darbo įgūdžių gavo.

Važiuodami namo visi turėjo apie ką pagalvoti. Smagu buvo nors akimirkai pasijusti Chemijos analizės studentais.

                                                                                   Tatjana Paškel, chemijos vyresnioji mokytoja