ŠIMTADIENIS

Straipsnio data 2023-02-10

Šimtadienis

Vasario 10 dienos popietę į gimnaziją rinkosi dvyliktokų tėveliai ir artimieji, mokytojai, bendruomenės nariai. Proga buvo ypatinga, nes LXIV abiturientų laida atgaivino gimnazijos projektą ,,Epochų karta“. Šiandien, likus šimtui dienų iki egzaminų,  jie pakvietė pamatyti Aldonos Liuobytės pjesę ,,Aukso obuolys“. Susirinkusieji grįžo į pasaką, kurioje glūdi tautos atmintis, slypi senojo gyvenimo būdo, vertybių, pasaulio suvokimo atgarsiai. Aldonos Liobytės dramos tikslas ir yra įdiegti suvokimą, kad materialinės vertybės nėra žmonių santykių pagrindas. Šį pagrindą sudaro meilė žmogui, kito žmogaus išgirdimas ir supratimas

 Spektaklio veiksmas vyksta Obuolio karalystėje, kurią valdo išdidus ir galingas karalius, kurį vaidino Danielius. Koks karalius be gražuolės karalienės. Jos vaidmenį atliko Agnė. Jiedu turi tris sūnus. Apsukrųjį vyresnėlį vaidino Darius, naivųjį vidutinėlį įkūnijo Alanas ir geraširdį mažylį, jį vaidino Edvinas. Jaunėlis dosnus, jautrios širdies, paslaugus, jis paskutinį kąsnį atiduoda geležiniam vilkui, kurį vaidino Mantas. Tai vilkas padėjo jaunėliui įvykdyti nepaprastas užduotis, davė gerų patarimų, netgi atgabeno aikštingą, užsispyrusią karalaitę, kurią vaidino Viktorija. Visą pasaką šmėžavo šnipeliai, karalienės  ,,akys“ ir ,,ausys“. Neišskiriamų šnipelių vaidmuo atiteko Rusnei ir Livijai.

  Pasaka lieka pasaka. Čia ir galingos burtininkės, kurios vaidmuo atiteko Milenai, intriguojanti linija, mažakalbės raktininkės žavesys. Ją vaidino Inesa. Ji tik ir laukė, kol bus ,,įsakyta“, nes priešingu atveju, jei vis vien. Santūraus ir rimto budelio, karaliaus patikėtinio vaidmuo atiteko Ernestui.

  Po spektaklio tėvai, mokytojai, buvę mokiniai negailėjo gražių žodžių šventės kaltininkams, o garsūs aplodismentai, šūksniai, šypsenos tik dar kartą įrodė, kad spektaklis pasisekė.

 Vėliau dvyliktokai ir mokytojai vienuoliktokų buvo pakviesti į jų organizuotą nuotaikingą renginį ,,Turistai”, kurio metu kiekvienas abiturientas apsilankė jam burtų lėmusioje šalyje, atliko nuotaikingas užduotis, linksmai praleido laiką. Renginio pabaigoje vienuoliktokai priminė, kad abiturientams dar liko šimtas dienų, šimtas galimybių,  pabūti mokiniais mokyklos pasaulyje.To jiems nuoširdžiai ir linkime.

Rita Sakalauskienė, lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja