Integruota lietuvių kalbos ir matematikos pamoka „Mokomės linksmiau“, skirta Pi dienai

Straipsnio data 2022-03-10

Gimnazijos gyvenimas

VI a. pr. m. e. Krotono mieste gyvenęs graikų filosofas ir matematikas Pitagoras teigė, kad viskas pasaulyje radosi iš skaičiaus. Jo mokiniai iš ryto atsibudę turėdavo pasakyti tokį dvieilį: „Dar neapleidęs sapno pasaulio, nakties dovanoto, / Darbus apmesk galvoje, kuriuos tau ši diena bus parengus.“ Pitagoro manymu, matematikos išmanymas žmogų labiausiai priartina prie dievų. Tuo jis norėjo pasakyti, kad suprasti pasaulį, atskleisti jo grožį ir dėsningumus mums padeda ir matematika, ir kalba.

Kovo 10 d. vyko integruota lietuvių kalbos ir matematikos pamoka, skirta Pi skaičiui, kuris domino žmones nuo seniausių laikų. Matematinė konstanta Pi – iracionalus skaičius, kurio apytikslė reikšmė yra 3,14. Pi diena pradėta švęsti 1989 m. JAV fiziko Larry Shaw iniciatyva. Šią dieną sakomos iškilmingos kalbos skaičiaus Pi garbei, sprendžiami matematiniai galvosūkiai, žaidžiami žaidimai.

5 klasės mokiniai Pi dieną paminėjo mokydamiesi linksmiau. Per integruotą pamoką, kurią vedė mokytojos Daiva Stakišaitienė ir Vaclava Čižiūnienė, jie kūrė haiku ir eilėraščius, skirtus lietuvių kalbai ir matematikai. Mokiniai savo kūryboje mintis perteikė taip, kad kūrinys būtų sklandus, išbaigtos formos, o būtent estetiką, sklandumą ir išbaigtumą vertina ir matematika.

Garsus matematikas Godfrey Harold Hardy yra pasakęs: „Matematiko kūriniai turi būti gražūs kaip dailininko ar poeto; idėjos turi harmoningai derintis kaip spalvos arba grožis.“

Lietuvių kalbos mokytoja Daiva Stakišaitienė

Daugybos lentelę mokėsi –
Su matematika draugauti galėsi.
Viską išspręsi gerai,
Jei skaičiai bus tavo draugai.

……………………………………………….

Matematika – tai mokslas
Apie tieses ir kampus.
Kaip juos rasti, kaip nubrėžti,
Sužinosi tu pas mus!

Apie rombą ir kvadratą…
Skaičių tūkstančiai, šimtai…
Pliusai, minusai žygiuoja
Pažiūrėki! Ar matai?

Kai visas lygtis išspręsim,
Nubraižysim apskritimą,
Dešimtukas nuostabiausias
Atkeliaus mums į dienyną!