Edukacinė išvyka į Vilniaus katedros požemius

Straipsnio data 2022-02-08

Išvykos ir ekskursijos

Vasario 8 d. 5 klasės mokiniai vyko į edukaciją „Tamsieji požemių labirintai“. Tai – istoriškai ir kultūriškai vertingiausia Lietuvos vieta, menanti valstybės istoriją nuo XIV a. iki šių dienų.

Mokiniai apžiūrėjo XIII–XIV a. bokšto ir laiptų liekanas, Jogailos ir Vytauto katedros mūrus, gotikines plytas, keramikos fragmentus, XVI–XIX a. kriptas ir mauzoliejų. Ypač jų dėmesį patraukė seniausia Lietuvoje freska „Nukryžiuotasis su šv. Mergele Marija ir šv. evangelistu Jonu“, datuojama XIV a. pab. – XV a. pr., Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Aleksandro Jogailaičio (1460–1506), Žygimanto Augusto žmonų Elžbietos Habsburgaitės (1460–1506) ir Barboros Radvilaitės (apie 1522/23–1551) palaidojimo vietos po šv. Kazimiero koplyčia esančioje kriptoje, mediniuose karstuose. Kriptose ir koridoriuose įrengta ekspozicija supažindino su laidojimo tradicijomis, archeologiniais radiniais.

Pasiklausę gido pasakojimų ir istorijų, mokiniai turėjo pasijusti tarytum pirmieji tyrinėtojai ir išspręsti daugybę užduočių.

Lietuvių kalbos mokytoja Daiva Stakišaitienė