Šimtadienio šventė

Straipsnio data 2016-02-05

Šimtadienis

2016 vasario 5 diena buvo neeilinė Meilės Lukšienės gimnazijoje. Paskutinįjį abiturientų šimtą  dienų mokykloje palydėjo jau tradicija tapęs III-IVG klasių organizuojamas šimtadienis. Vakaras prasidėjo nuo IVG vaidinimo. Abiturientai vaidino spektaklį pagal V. V. Landsbergio parašytą pjesę „Bunkeris“. IVG klasės mokiniai turėjo progą įsijausti į XX a. anomalijas, daugiau sužinoti apie Tarybų Lietuvos priespaudą, cenzūruojamą spaudą ir į rėmus įstatytą menininkų gyvenimą, kuris buvo griežtai stebimas ir kontroliuojamas tarybinės Rašytojų sąjungos.

Spektaklio pirmas veiksmas prasideda psichiatrinėje ligoninėje, kur jaunasis rašytojas Kostas Skinkis prisimena savo praeities klaidas ir Sovietų Sąjungos klastą. Rašytojas kovoja su vidiniais demonais, užverbuotas sovietų ir pribaigtas sąžinės graužaties už padarytas klaidas, išprotėja. Pagrindinio personažo vaidmenį atliko Gytis Šaulys. Įsijautęs į rašytojo tuometinę padėtį, abiturientas įtaigiai parodė besiblaškančios tarp kūrybos žmogaus vidinį pasaulį.

IVG klasės moksleivius labiausiai sužavėjo scenarijus. Jame buvo visko: nuo filosofinių apmąstymų iki šaltakraujiškų žudynių. Visų veikėjų vaidmuo buvo savotiškai įdomus ir jaudinantis.

Po spektaklio IVG klasės mokinius  nuo scenos palydėjo džiaugsmingi žiūrovų plojimai. Abiturientai susilaukė daug gražių ir nuoširdžių sveikinimų. Žiūrovai buvo nepaprastai patenkinti ir gyrė pjesės realizavimą scenoje. Patys dvilyktokai buvo sujaudinti sulaukę tiek ovacijų ir džiaugėsi sukurtu reginiu.

Po vaidinimo abiturientai ilgai  negalėjo nusiraminti ir nekantriai laukė IIIG klasės parengtos vakaro dalies. Kiekvienas bandė atspėti, kuo jį kaltins teismo procese. Susėdę prie stalo stebėjo, kaip renginio vedėjai įvairiuose kampuose įrengia kameras. Galų gale jie buvo pasiruošę pradėti vakaro programą. IIIG idėja buvo labai įdomi ir smagi – privatus seklys rinko konfidencialią informaciją apie kiekvieną prasikaltusįjį ir įkalčiai buvo perteikti trumpame video klipe. Gimnazistai turėjo advokatus (mokytojus), kurie gynė juos ir stengėsi pateisinti arba paneigti kaltinimus įtaigiomis kalbomis. Kaltinamasis paskirtą bausmę galėjo panaikinti įvykdęs tam tikrą užduotį. Trys teisėjai buvo korumpuoti ir to net neslėpė. Vakaras buvo išties smagus ir nuotaikingas. Abiturientai net nepastebėjo, kaip greitai prabėgo tie 12 metų, o šis vakaras buvo kaip priminimas, kad jie greit išeis iš gimnazijos į savarankišką gyvenimą.

A. Ščensnovič ir K. Grinevič, IVG kl.