Šimtadienis „Kuršiukas“

Straipsnio data 2012-02-15

„Epochų kaita“ Šimtadienis

2012 m. vasario 15 d. mokykloje praūžė didžiulė šventė – Šimtadienis. Dvyliktokams Šimtadienis tai stotelė, kai iki egzaminų liko NET arba TIK 100 dienų. Vienuoliktokams – galimybė vyresnėliams pademonstruoti savo šmaikštumą, išradingumą ir dvyliktokams surengti nepamirštamą šventę. Tokia ji ir buvo. Šventę pradėjo jau tradicija tapęs dvyliktokų spektaklis, kuriam pastarieji labai ilgai ir kruopščiai ruošėsi.

Šiais metais stebėjome puikią A. Liobytės „Kuršiuko“ inscenizaciją, kurią išrinko, režisavo ir pastatė lietuvių kalbos mokytoja ekspertė bei projekto „Epochų kaita“ vadovė Gražina Boguslauskienė. Žiūrovai negailėjo liaupsių aktoriams. Vaidyba iš tiesų buvo puiki.

Po pasirodymo vienuoliktokai pakvietė mokytojus bei abiturientus į salę, kur toliau tęsė vakaro programą linksmindami susirinkusiuosius savo pasirodymais, šokiais bei įvairiais žaidimais. Šventės metu dvyliktokai garsiai ir iškilmingai perskaitė priesaiką, kurią kolegos vienuoliktokai turėjo pakartoti. Ir ko tik jie neprisižadėjo! Ir stalus valyti, ir koridoriuose budėti, ir knygas už besiruošiančius egzaminams skaityti bei jas konspektuoti. Stebėsime ar vienuoliktokai laikysis duoto žodžio. Būsimieji abiturientai, savo ruožtu, įteikė dvyliktokams savo pačių padarytą kalendorių, kuris turėtų priminti jiems, kad linksmybių ir švenčių laikas baigėsi ir metas rimtai pradėti ruoštis egzaminams.

Ineta Kvietkauskaitė, anglų k. mokytoja

„Kuršiukas“ (2011-2012 m. m.)

 Kiekvienais metais dvyliktos klasės mokiniai, norėdami įrodyti savo dvasinį brandumą bei kūrybiškumą, Šimtadienio proga parodo vaidinimą. Puoselėdami šią gražią mokyklos tradiciją, šiemetiniai dvyliktokai pristatė spektaklį pagal Aldonos Liobytės dramą „Kuršiukas“.

Kūrinio siužetas, iš pirmo žvilgsnio, labai paprastas. Veiksmas vyksta Turkijoje, Sultono rūmuose, kur klaidžioja iš tolimosios šiaurės, iš Lietuvos, atklydęs jaunikaitis Kuršiukas. Jis pateko į Sultono vergiją, tačiau vėliau, pasižymėjęs mūšiuose kaip geras karys, pelnė valdovo prielankumą. Juolab, kad Kuršiuką įsimylėjusi pati Sultonaitė. Deja, jos meilė be atsako…

Svečioj šaly Kuršiukas nepratarė nė žodžio… Jis nieko neatsimena apie savo praeitį, jis tarsi miega.

Vienądien į rūmus atklysta graži, jauna, švesiaplaukė mergina – tai Lelija, kuri tūkstančius mylių įveikė, kol surado savo mylimąjį. Ar pavyks lietuvaitei, Baltijos dukrai, pažadinti Kuršiuko atmintį? Ar jiems pavyks ištrūkti iš pavydžiosios Sultonaitės šalies? Į šiuos klausimus atsakoma dramoje, kuri leidžia pamąstyti apie laisvę, begalinį atsidavimą, norą būti kartu ir apie meilę – jausmą, kuris verčia gyventi ir įveikti visas kelyje pasitaikiusias kliūtis.


Veikėjai (12 kl. mokiniai):
Kuršiukas – Edgar Kislovski
Lelija – Laura Veršalovič
Sultonas – Ronald Bužinski
Sultonaitė – Viktorija Vinel
Sultoniukas – Darius Narkunas
Žaliabarzdis – Andžej Žilo
Mokytojas – Slavomir Volodkevič
Virėja  Agata Kuldoš
Mažė – Marija Spelman
Šokėjos  Aleksandra Bumbul, Aleksandra Baranovska, Viktorija Valiuškevič
Trumpai apie spektaklį pasakojo  Laura Veršalovič ir Edgar Kislovski
Garso ir vaizdo technikas – Sergij Marchuk,
Muzikas – Andžej Žilo

Projekto vykdytojai:
Režisierė – Gražina Boguslauskienė, lietuvių kalbos mokytoja ekspertė
Scenografija, kostiumai  – Tatjana Paškel, technologijų mokytoja metodininkė, direktoriaus pavaduotoja ugdymui
Dekoracijoskostiumai – Violeta Goraninienė, dailės vyresnioji mokytoja
Choreografija – Eimis Šeršniovas, šokių mokytojas
12 klasės auklėtoja – Edita Kazakevičiūtė, lietuvių kalbos vyresnioji mokytoja
11 klasės auklėtojas – Irmantas Adomaitis, fizikos mokytojas ekspertas