Užgavėnės 2013-02-12

Straipsnio data 2013-02-12

Užgavėnės

Šių metų vasario 12 d. Marijampolio vidurinė mokykla šventė Užgavėnes, juk visi laukiame pavasario, o jis negali ateiti be tradicinio Užgavėnių šurmulio. Tą dieną  mokiniai į mokyklą rinkosi persirengę giltinėmis, velniais, čigonais, bobutėmis, žydukais. Oi, kaip sunku buvo atpažinti savo draugus!

Kanapinis su Lašininiu važinėjo rogėse pakinkytu arkliu kaimo gatvelėmis ir kvietė visus į Užgavėnių šventę.

Po dviejų pamokų visi skubėjo į savo klases, kur mokiniai turėjo paruošti Užgavėnių stalą ir originaliai jį pristatyti. Kai komisijos nariai atėjo vertinti, kiekviena klasė pristatė savo stalą: šoko, dainavo, deklamavo eilėraščius, kvietė vaišintis. Komisija ragavo visų klasių patiekalus, vertino persirengėlių kostiumus ir prisistatymą. Ne tik komisijos nariai, bet ir  mokiniai skubėjo paragauti Užgavėnių patiekalų – šiupinio, žirnių košės, blynų, keptos mėsos. Visi skaniai ir sočiai pavalgė.

Vėliau visi rinkosi į mokyklos aktų salę, kur vyko Užgavėnių vaidinimas. Čia persirengėliai krėtė išdaigas: dainavo, oželis mokė šokti žaidimą ,,Šiaudų batai“, čigonėlės būrė mokytojams ir mokiniams iš rankų ateitį, o ,,vengrai-vaistininkai“ ieškojo salėje sergančių ir davė paragauti  vaistų, siūlė receptų. Geros nuotaikos niekam netrūko.

Paskui visi buvo pakviesti į lauką. Šventės dalyviai šoko ,,Polką su ragučiais“, rinko įspūdingiausią Užgavėnių kaukę, suskubo dalyvauti sporto rungtyse, nes kiekvienas norėjo išbandyti prizą – arkliu pakinkytas roges. O kokios Užgavėnės be Lašininio ir Kanapinio kovos! Ji buvo tokia arši, kad net suabejojome, ar tikrai laimės Kanapinis ir žiemai bus ,,galas“. Visi jautė, kad pavasaris ne už kalnų, nes atkeliavusi piktoji žiemos dvasia – Morė buvo sudeginta. Linksmai nusiteikę mokytojai ir mokiniai sukosi apie laužą ir skandavo: ,,Žiema žiema, bėk iš kiemo!“.

Mano manymu, pavasaris ateis greitai, nes Marijampolio vidurinės mokyklos mokiniai tikrai pasistengė išvaryti žiemą iš kiemo!

Agata Veršalovič, 8b klasės mokinė