Integruoto ugdymo veikla „Laiko juosta. Lietuvos kelias į Nepriklausomybę“

Straipsnio data 2023-03-10

Kovo 11-oji

Kovo 10 d. Marijampolio Meilės Lukšienės gimnazijoje vyko integruoto ugdymo veikla, skirta Kovo 11-ajai, „Laiko juosta. Lietuvos kelias į Nepriklausomybę“.

Kelias savaites mokiniai rinko informaciją apie XX a. antrosios pusės Lietuvos politinį, socialinį, kultūrinį gyvenimą – 1940 m. Lietuvos okupaciją ir aneksiją, Lietuvos sovietizaciją, lietuvių kalbos padėtį, pasipriešinimą sovietinei okupacijai, Lietuvos katalikų bažnyčios kroniką, disidentus, Michailo Gorbačiovo „persitvarkymą“, dainuojančiąją revoliuciją, Sąjūdžio leidinius, Lietuvos Respublikos Aukščiausiąją Tarybą-Atkuriamąjį Seimą – ją nuodugniai nagrinėjo, o kovo 10-ąją aktų salėje pristatė.

Mokiniai, padedami istorijos mokytojo Juliaus Aleknos, klasės auklėtojų ir dalykų mokytojų, rengė skaidres, montažus, improvizavo, dainavo, mokėsi atmintinai eilėraščius, ieškojo šaltinių, žiūrėjo LRT mediatekoje istorines ir kultūrines laidas. Jie aiškinosi, kokios priežastys lėmė, kad Lietuva ir vėl XX amžiaus pabaigoje pabudo ir pareikalavo savo teisėtų teisių, bandė suprasti, kokiu vertybiniu pagrindu vadovavosi tėvai ir seneliai, atkurdami Lietuvos nepriklausomybę.

Kiekviena klasė, padedama muzikos mokytojos Boženos Čiurlionienės, pristatė ir muzikinį repertuarą: repavo, dainavo liaudies dainas, sutartines, partizanų dainas, skambino ir grojo.

Lietuvių kalbos mokytoja Daiva Stakišaitienė