Anglų kalba ir medijų raštingumas profesiniam tobulėjimui

Straipsnio data 2022-04-29

Gimnazijos gyvenimas

Prasidėjus nuostabiam, lietuviškam rudeniui, mūsų gimnazijos pradinių klasių mokytoja Kristina Tribockė, pradėjo  penkis mėnesius trunkančius JAV vyriausybės remiamus Edukacinių ir kultūrinių mainų programų dalyvių organizacijos inicijuotus ir Lietuvos anglų kalbos mokytojų asociacijos (LAKMA) vykdomus anglų kalbos kursus „English Through Media Literacy“ („Anglų kalba ir medijų raštingumas profesiniam tobulėjimui“).

Prieš prasidedant šiam projektui, visi kandidatai atrinkti dalyvauti šiame projekte buvo pakviesti atlikti anglų kalbos mokėjimo lygio patikrinimą pagal Bendruosius Europos kalbų metmenis (jis turėjo atitikti ne žemesnį nei B1 lygį). Įveikę šį išbandymą, mokytojai ir žurnalistai kibo į mokslus –  du kartus per savaitę, po pagrindinių darbų, jungdavosi į pamokas, kur ne tik mokėsi, bet ir turėjo įdomių susitikimų su kviestiniais programos svečiais, kurie dalinosi savo įžvalgomis, pastebėjimais, pateikė daug naudingų patarimų. Viename iš paskutinių  kviestinių lektorių ir programos dalyvių susitikime dalyvavo ir savo patirtimi dalijosi JAV ambasados Lietuvoje kultūros atašė C. Nettleton.

Mokytoja K.Tribockė teigia, kad šiuose JAV ambasados Lietuvoje ir asociacijos LAKMA nemokamai rengiamuose 80 akademinių valandų trukmės kursuose  ne tik tobulino savo anglų kalbos žinias, tačiau ir mokėsi, kaip identifikuoti melagienas, ugdyti mokinių  kritinį mąstymą jau nuo pat pirmųjų žingsnių mokykloje. Dalyvavimas projekte paskatino skaityti daugiau straipsnių anglų kalba, priminė, kad medijų raštingumas, kritinis mąstymas  yra būtinas kiekvienam žmogui.  leido plačiau pažvelgti į vaikų kritinio mąstymo ugdymą ir mokymą, melagienų identifikavimą, tikros informacijos paieškas interneto platybėse ir jų taikymą ugdymo procese.

Informaciją pateikė K. Tribockė