Ekskursija po Anykščius

Straipsnio data 2015-10-16

Išvykos ir ekskursijos

Išaušus gaiviam spalio 16-os dienos rytui, pažangiausieji gimnazijos mokiniai bei „Šauniausia klasė 2014-2015 m. m.“ nugalėtojai, kupini džiaugsmo ir šypsenos veiduose, kartu su matematikos mokytoju Andriumi, bibliotekininke Daiva ir socialine pedagoge Renata, išvyko į ekskursiją po Anykščius. Klausydami įdomių gidės pasakojimų apie Anykščių apylinkių objektus, bendraudami su draugais, mokiniai mėgavosi važiavimu ir netrukus atvyko į rudens margumyne paskendusį miestą.

Pirmasis sustojimas – antkapinis paminklas rašytojui Jonui Biliūnui ant Liudiškių kalvos – Laimės žiburys. Prieš lipdami, gimnazistai sugalvojo po norą, nes kelionės metu gidė pasakojo, jog jis išsipildys su sąlyga, jei mokiniai neatsigręš atgal lipdami laiptais prie žiburio. Tai padarę ir įsiamžinę prie garsiojo paminklo, nieko nelaukdami visi patraukė prie Šeimyniškėlių piliakalnio, ten žvalgėsi po gražų kraštovaizdį, atsiveriantį nuo piliakalnio. Trečioji vieta, kurią aplankėme Anykščiuose – Šv. Apaštalo evangelisto Mato bažnyčia, garsėjanti ne tik savo aukščiu, bet ir bažnyčios bokšte įrengta apžvalgos aikštele. Kadangi mūsų buvo daug, į aikštelę kilome dviem grupėmis paeiliui, tad belaukiant draugų, aplankėme ir Antano Baranausko paminklą. Vėliau, sulaukę savo eilės, gavome galimybę pasižvalgyti po nuostabų Anykščių miesto panoraminį vaizdą, matomą iš bažnyčios bokšto. Kelionei artėjant į pabaigą, važiavome į vietovę, garsėjančią Puntuko akmeniu – antrojo pagal dydį rieduliu Lietuvoje. Visai neseniai čia buvo pastatytas Medžių lajų takas, tad visiems teko galimybė ne tik pamatyti didįjį akmenį, bet ir pasivaikščioti po 300 metrų vingiuojantį taką. Kai kurie mokiniai, bijantys aukščio, nedrįso lipti į Lajų tako apžvalgos bokštą, tačiau kiti nepabūgo ir patekę į bokšto aikštelę galėjo dar aiškiau išvysti Anykščių šilelį bei Šventosios upės vingius. Po visos dienos gimnazistai gavo daug įspūdžių ir atsisveikinę su Anykščiais grįžo namo.

Karina Akopova, IVG kl.

Šiais metais pažangiausi gimnazijos mokiniai ir visa 6 klasė, kuri laimėjo „Šauniausios klasės konkursą“, smagiai keliavo į Anykščius. Nuostabiame mieste aplankėme Šeimyniškėlių piliakalnį, vadinama Voruta, ant kurio, manoma, buvo pastatyta pilis. Vėliau lipome į Šv. Mato bažnyčios bokštą, kur galėjome pasigrožėti kvapą gniaužiančia Anykščių miesto panorama. Nepamiršome aplankyti ir antro pagal dydį riedulio – Puntuko akmens. Jame iškalti S. Dariaus ir S. Girėno žodžiai lietuvių tautai primins apie didįjį lakūnų skrydį. spūdingiausia aplankyta vieta tapo „Lajų takas“. Einant šiuo taku apima jausmas, lyg esi tokio pat ūgio kaip ir pats aukščiausias medis, norisi paliesti medžių viršūnes. Visos ekskursijos metu klausėmės įdomių pasakojimų, legendų, mitų, kuriuos pasakojo gidė. Kelionė į Anykščius buvo įdomi bei naudinga!

Rugilė Andrejevskytė, IIG kl.