Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dienos paminėjimas

Straipsnio data 2015-09-23

Gimnazijos gyvenimas

Vilniaus r. Marijampolio Meilės Lukšienės gimnazijoje buvo paminėta Rugsėjo 23-ioji, Lietuvos žydų genocido aukų atminimo diena, sudalyvauta pilietinėje iniciatyvoje „Atminties keliu“. Mokiniai pamokų metu diskutavo šia tema, gimnazijos foje buvo demonstruojamos teminės skaidrės, teritorijoje išdėlioti simboliai šiai dienai atminti.

Rugsėjo 23-ioji – Lietuvos žydų genocido aukų atminimo diena – susijusi su 1943 m. rugsėjo 23-iąja. Tą dieną buvo likviduotas Vilniaus getas, dalis šio geto kalinių buvo nužudyti Paneriuose, kiti pateko į koncentracijos stovyklas, įkurtas nacių okupuotose teritorijose. Lietuvos žydų genocido aukų atminimo diena Lietuvoje minima nuo 1994-ųjų metų.

Akmuo žydų tradicijoje vaidina svarbų vaidmenį. Žydai, eidami į kapines ar į artimųjų žūties vietas, neša akmenėlius. Tai yra sena tradicija, atkeliavusi iš Artimųjų Rytų, todėl šią dieną organizuojamuose renginiuose ant akmenukų surašomi žuvusiųjų vardai, jie nešami į masinių žudynių vietas, iš akmenų dėliojamas vienas iš simbolių, svarbių žydų tautai.
 Jurgita Dervinienė, istorijos vyresnioji mokytoja