Arbatvakaris „Lig Tave sulauksim…“

Straipsnio data 2015-10-12

Išvykos ir ekskursijos

Spalio 12 d. Vilniaus Senamiesčio širdyje veikiantis Marijos ir Jurgio Šlapelių namas-muziejus atvėrė duris Vilnijos krašto moksleiviams, kuriuos pakvietė ne tik į edukacinę ekskursiją, bet ir neįprastą literatūrinį arbatvakarį. Švietimo draugijos „Rytas“ kvietimu ten lankėsi ir gausus būrys III-IVG klasių gimnazistų.

Muziejaus direktorė Jolanta Paškevičienė pasakojo, kad arbatvakariai – tai tokie XX a. pradžioje lietuvių rengti slapti ar pusiau slapti susibūrimai, kur buvo dainuojamos lietuviškos dainos, šokami tautiniai šokiai, vyko susipažinimai ir suartėjimai. Visi šie lietuviški vakarai buvo gausiai lankomi, turėjo didžiausią pasisekimą. Anų laikų Vilniaus gyventojai, be tautos ir padėties visuomenėje skirtumo, ir lietuviai, ir ne lietuviai – visi gausiai susirinkdavo. Po šių vakarų atsirasdavo nemažai jaunimo iš sulenkėjusių lietuvių šeimų, norinčių išmokti lietuvių kalbą.

Muziejaus darbuotojai, siekdami sudominti jaunuosius lankytojus, įtraukti, paskatinti juos kalbėti ir klausti,  norėjo atgaivinti čia gyvenusių vilniečių personažus. Duris atvėrė ir arbatos išvirė Marijos Šlapelienės tarnaite Kristute persirengusi muziejininkė, namus aprodė „tarnaitė“ Apolonija, o arbatvakaryje pasirodė ir pati Marija Šlapelienė, kurią suvaidino aktorė ir režisierė Eglė Tulevičiūtė.

Mokiniai, gurkšnodami čiobrelių arbatą ir besigardžiuodami riestainiais ir spurgytėmis, nusikėlė į XX a. pradžios Vilnių. Reginys nepaliko abejingų – menas turi galią pasiekti kiekvieno širdį.

E. Kazakevičiūtė-Etlioglu, lietuvių k. mokytoja metodininkė