VDU viktorina moksleiviams IFtorina 2015

Straipsnio data 2015-01-31

Konkursai

Sausio 31 d. man ir Tomui Kulakovskiui  teko sudalyvauti IFtorinoje. Ši viktorina vyksta jau kelerius metus. Man tai buvo pirmieji metai ir tikriausiai nepaskutiniai. Tomui jau antras. Tai jis iš karto ėmė mums vadovauti. Komanda Nr. 8 – jungtinė. 4 nariai iš Vilniaus Jono Pauliaus II gimnazijos ir mes.

Na, man labai knieti papasakoti apie viktorinos eigą. Viktorinoje buvo daug užduočių, todėl kiekvienas galėjo pasireikšti savo srityje. O užduotys buvo tokios – robotukai, multimedija, galvosūkiai, kompiuterinė matematika, kompiuterių surinkimas, programavimas ir estafetė. Man iš visų šitų užduočių labiausiai patiko estafetė, nes joje reikėjo bėgti koridoriumi, kurio gale buvo padėti lapeliai su klausimais. Klausimai buvo įvairiausio spektro:  iš gamtos mokslų,  iš matematikos ir kt. Trumpiau tariant – buvo įdomu.

 Kaip ir kiekvienais metais neapsieita be naujovių, kuriomis buvo priblokštas netgi Tomas. Nauja užduotis – kompiuterinė matematika, kurioje  reikėjo dirbti su programa „Maple“. Buvo labai netikėta, jog programavimas vyks su programa „Python“. Asmeniškai aš su šia programa nedirbęs, na gal keletą kartų matęs ir girdėjęs. Tiesą sakant, nedaug žmonių iš visų dalyvių mokėjo dirbti su Python’u, bet organizatorius tai tik nudžiugino: „Labai gerai, tai bus jums nauja ir nežinoma“.
Kai kurios užduotys buvo komandinės, o kitos grupinės. Man  teko išbandyti robotukus bei kompiuterinę matematiką. Tuo tarpu Tomas sudalyvavo multimedijos užduotyse ir kompiuterių surinkime. Visos kitos užduotys buvo komandinės. Galvosūkius turėjome spręsti visą viktorinos laiką. Kai tik atsirasdavo laisva minutė, mes tuoj pat bėgome spręsti galvosūkių. IFtorinos pabaigoje išklausėme įdomią paskaitą apie IT specialisto profesiją, visiems įteikti dalyvio sertifikatai, dovanėlės, nugalėtojams – prizai. Renginio pabaigoje visų laukė šventinis tortas.
Kitais metais Tomas jau nebedalyvaus, bet aš jam pažadėjau surinkti komandą tik iš mūsų gimnazijos. Tomas su IT mokytoja Regina tai bandė padaryti šiais metais, bet jiems nepasisekė, nes kiti gimnazistai turėjo svarbių reikalų.
Baigdamas noriu pasakyti, jog tai buvo nuostabi patirtis. Gal, sudalyvavus tokioje viktorinoje, mane patrauks informacinių technologijų mokslas? Nekantraudamas laukiu kitų metų, IFtorinos 2016!
D. Krasauskas, IIaG kl.