Sesija „Istorijų pasakojimas“

Straipsnio data 2014-02-27

„Kūrybinės partnerystės“

Vasario 27 dieną vyko sesija „Istorijų pasakojimas“.
Klasė buvo suskirstyta į tris grupes. Visos tris grupės turėjo tris susitikimus (po 30 min.) su atskirų dalykų mokytojais, skirtingose klasėse. Visiems teko dirbti pagal sudarytą dienotvarkę, be skambučių ir trumpiau nei paprastai. Pastebėta, kad mūsų dešimtokai yra punktualūs, nes visur pasirodydavo laiku :))
1 susitikimo tema: Naratyvo strategijos/fotografija. Marija kalbėjo apie individualų žiūrėjimo ir pasakojimo kampą. Mokiniams praktiškai pademonstruota, kad egzistuoja ne vienas žiūrėjimo/pasakojimo kampas ir jis priklauso nuo autoriaus ir jo pasirinkimo. Dešimtokai aptarė skirtingus fotografinius pasakojimus: užburiančio Niujorko didmiesčio Manhatano nuotraukos sumažinimas ir objektų/veiksmo įžvalgas; poros gyvenimo fotografijų istoriją, M.K. Čiurlionio fotografijas.
2 susitikimo tema: Personažo dinamika Kazio Binkio dramoje „Atžalynas“. Kiekviena grupė per lietuvių kalbos užsiėmimą gavo vis kitą „Atžalyno“ ištrauką, kurioje turėjo atrasti ir identifikuoti personažo (Tijūno) charakteristiką. Pagal išsiaiškintas veikėjo savybes kūrė jį charakterizuojantį personažo koliažą.
Pripažinkime, per lietuvių kalbos pamokas karpyti žurnalus, klijuoti, kažką kurti buvo neįprasta.
3 susitikimo tema: Kelių uždavinio sprendimo būdų suvokimas. Mokiniai išbandė kaip tą patį uždavinį galima išspręsti dviem būdais (su formule ir be formulės), aiškinosi abiejų sprendimų metodus, praktiškai išbandė ir atrado priimtiniausią sprendimo būdą.
Ir.. po visų trijų susitikimų kiekviena mokinių grupė pristatė atliktus darbus ir reflektavo užsiėmimą. Mokiniai pripažino, kad tokiomis neįprastomis formomis mokytis buvo labai įdomu ir naudinga, nes praktiškai išbandytos užduotys išlieka ilgiau atmintyje

Per pertraukas tarp užsiėmimų Marija atidarė fotoateljė, kurioje mokiniai galėjo užeiti nusifotografuoti arba patys ką nors nufotografuoti. Iš pradžių gana nedrąsiai Danielius įkišo galvą, bet vėliau įsidrąsinę, pavyko kelias nuotraukas padaryti.