Meilės Lukšienės skaitymai

Straipsnio data 2013-12-06

Gimnazijos gyvenimas

100-osios Meilės Lukšienės gimimo metinės – UNESCO 2013 m. minima sukaktis. Šiais metais visoje Lietuvoje vyko daug renginių, skirtų šios žymios visuomenės veikėjos, pedagogės nuopelnų Lietuvos švietimui įprasminimui ir prisiminimui. Vilniaus r. Marijampolio vidurinė mokykla Tarptautinės mokytojų dienos proga surengė iškilmingą koncertą, kadangi norėjo pasidžiaugti, jog šios žymios pedagogės vardas suteiktas būtent jai.

Gruodžio 6 dieną naujai pervadinta Vilniaus r. Marijampolio Meilės Lukšienės vidurinė mokykla dar sykį plačiai atvėrė duris svečiams. Nepaisydami slidžių kelių, spustelėjusio žiemos šaltuko, Vilniaus rajono lietuvių kalbos mokytojai rinkosi į jau tradiciniu tapusį susirinkimą. Kiekvienų metų gruodį lituanistai susirenka jaukioje aplinkoje tiesiog pabūti kartu ir atsiplėšti nuo kasdienių mokyklinių rūpesčių. Artėjančių švenčių laukimo nuotaikos apimti, jie dalijasi ne nuoskaudomis, rūpesčiais, bet tik geromis emocijomis. Būtent jų tikrai nestigo ir gruodžio 6-ąją Vilniaus r. Marijampolio Meilės Lukšienės vidurinėje mokykloje, kur vyko renginys „Meilės Lukšienės skaitymai“.

Iš pat pradžių beveik 40 lituanistų iš įvairių Vilniaus rajono mokyklų buvo pakviesti į mažytę, bet labai jaukią aktų salę, kur buvo rodomas vaidinimas pagal grožinės literatūros pradininko Kristijono Donelaičio poemą „Metai“. K. Donelaičio 300-osios gimimo metinės įtrauktos į UNESCO sukakčių sąrašą, tad neatsitiktinai mokyklos šeimininkai lituanistai pasiūlė svečiams nusikelti į Vyžlaukio valsčių ir pažiūrėti, kokių rūpesčių ir džiaugsmų apimti gyvena „viežlybieji“ ir „nenaudėliai“ būrai.

Norėdami įrodyti, kad Meilės Lukšienės vardas Marijampolio vidurinei mokyklai suteiktas neatsitiktinai, mokyklos lietuvių kalbos mokytojos svečiams, jaukiai susėdusiems prie dosnaus šventinio stalo ir besigardžiuojantiems vaišėmis, demonstravo skaidres, liudijančias jų praktinės veiklos sąsajas su pedagogės Meilės Lukšienės teorinėmis įžvalgomis. Kiekviena citata buvo komentuojama demonstruojant nuotraukas, parodančias veiklų įvairovę. Mokytojai kalbėjo apie edukacinių išvykų, vykdomų projektų gausą, dėmesį kiekvienam vaikui, pastangas įtraukti kaimo bendruomenę į mokyklos gyvenimą, norą tobulėti išbandant inovacijas, tradicijų puoselėjimą bei tąsą.

Renginį užbaigė Vilniaus rajono lituanistus kuruojančios Švietimo skyriaus vyriausiosios specialistės Inos Obolevičienės bei mokyklos direktorės Jūratės Šidlauskienės sveikinimai ir palinkėjimai bei kiekvieno mokytojo pasakyti šilti žodžiai kolegoms. Kiekvienas, peržengęs mokyklos slenkstį, perskaito virš durų kabantį užrašą „MOKYKLA SU MEILE“. Tą vakarą svečiai patys įsitikino, kad šilti bendruomenės narių santykiai, pagarba, tolerancija, supratingumas, atjauta ir visos geros savybės, kurios gali būti apibūdinamos žodžiu „meilė“, liudija apie tai, jog šio tauraus jausmo čia tikrai nestinga. „SU MEILE“ pasitikti, „SU MEILE“ ir išlydėti svečiai, kuriems tikrai ilgai išliks atminty jauki atmosfera, kurią pajuto Vilniaus r. Marijampolio Meilės Lukšienės vidurinėje mokykloje.

Edita Kazakevičiūtė,
Vilniaus r. Marijampolio Meilės Lukšienės vidurinės mokyklos
lietuvių kalbos vyresnioji mokytoja