Edukacinė pamoka „Mados vėjai“

Straipsnio data 2013-01-09

Išvykos ir ekskursijos

Sausio 9 dieną 11 klasės mokiniai dalyvavo edukacinėje pamokoje apie Romantizmo laikų madas. Taikomosios dailės muziejuje jau antrus metus eksponuojama vieno žymiausių Europos mados žinovo Aleksandro Vasiljevo surinktų XIX-XX amžių drabužių kolekcija. Mokiniai turėjo unikalią galimybę ne tik apžiūrėti eksponatus (to meto sukneles ir kostiumus), bet ir pasiklausyti tikrai įdomaus pasakojimo apie tų laikų žmonių pasaulėžiūrą, gyvenimo būdą. Po pamokos mokinių buvo klausiama, ar jie norėtų gyventi toje romantiškoje epochoje.

Ivona liko sužavėta šia epocha: ,,To amžiaus gražuolės buvo tikros damos. Jos visada vilkėdavo labai prabangias sukneles, kurias galėdavo persirengti net keletą kartų per dieną. Dažniausiai suknia būdavo pūsta ir puošta raukiniais, aksomu ir gėlėmis. Labiausiai to amžiaus dama išsiskirdavo dailia skrybėlaite, dekoruota gėlėmis, plunksnomis ar kaspinėliais. Aksesuarai būdavo brangūs pakabukai, medalionai, apyrankės, nėriniai iš aukso siūlų. Vyrai buvo tikri džentelmenai. Džentelmeno požymis – apranga. Iš pradžių jie rengėsi margais rūbais, tik vėliau atsirado smokingai ir kostiumai. Tokių džentelmenų reta kur galime pamatyti šiomis dienomis, todėl norėčiau gyventi to meto epochoje ir klausytis džentelmenų komplimentų“.

Šių dienų ,,džentelmenas“ Lešekas visiškai gerai jaučiasi dabartyje: ,, Aš nenorėčiau gyventi XIXa., nes anksčiau gyvenimas buvo kur kas sunkesnis nei dabar. Dabartiniame gyvenime mes turime visus patogumus, esame pripratę prie naujovių, kurias mes naudojame. Pagalvojus apie XIXa. iš karto kyla mintis, juk tada vyko tiek daug karų, o tai viena iš priežasčių,  kodėl nenorėčiau gyventi XIXa.”

Kaip sakoma, kiek žmonių- tiek nuomonių. Savąją galite susidaryti patys apsilankę parodoje. Tikrai nenusivilsite.