Netradicinė pamoka apie Baroko epochą

Straipsnio data 2011-11-16

Išvykos ir ekskursijos

2011 m. lapkričio 16 d. rytą 11-osios klasės mokiniai vyko į Vilniaus paveikslų galeriją. Išvykos tikslas – ne tik pasigrožėti dailininkų tapytais paveikslais, bet ir sužinoti tai, ko nerašoma mokykliniuose vadovėliuose apie Baroko epochą: kas vyko tuo metu, kokios buvo aprangos mados, šukuosenos, tradicijos, manieros.

Maloniai pasitikusi gidė lydėjo mus visą laiką ir pasakojo tai, kas neparašyta mokykliniuose vadovėliuose. Įžengėme į pirmąją salę, kurioje kabėjo nemažai paveikslų. Vos pasižiūrėję į paveikslus, įsivaizdavome to meto gyvenusių žmonių kultūrą, pomėgius ir užsiėmimus. Iš pradžių buvome supažindinti su vyrų apranga, pomėgiais. Įdomiausia buvo tai, jog norint išmokti renesanso žingsnelio, tekdavo stoti į baleto mokyklą. Barokas – labai manieringa epocha.

Kaip žinome, labiausiai savo grožiu visais šimtmečiais rūpinosi moterys, tačiau mes buvome nustebinti, jog Baroko epochos vyrai taipogi didelį dėmesį skyrė savo grožiui ir ypač plaukams. Vos pastebėjęs, jog pradeda plikti, vyras imdavo ir užsisakydavo peruką. Netgi buvo įvestas įstatymas, jog perukus privalo nešioti visi.

Kitoje salėje pagrindinė pokalbio tema buvo moterų apdarai, šukuosenos. Jos tikrai buvo labai keistos, galbūt, kai kuriems netgi sukeliančios juoką. Moterys stengdavosi pasidaryti kuo įmantresnę šukuoseną. Šių šukuosenų svoris siekė netgi keturis kilogramus ir tokį sunkų grožį galėjai išnešioti kelias dienas. Padailinti savo šukuosenas jos bandė įvairiais būdais: prisikaišiodavo pagaliukų, plunksnų ir kitokių daikčiukų.

Deja, atėjo laikas padėkoti už labai įdomią pamoką apie Baroko epochą ir keliauti namo.

Dorota Butko ir Beata Kovalevska, 11 klasės mokinės