Paminėta Pasaulinė žmonių su negalia diena

Straipsnio data 2011-12-03

Išvykos ir ekskursijos

2011 m. gruodžio 3 d. 11 ir 12 klasės mokiniai kino teatre ,,Vingis” žiūrėjo filmą ,,Negalia- ne kliūtis”. Taip buvo prisiminta ir paminėta Pasaulinė žmonių su negalia diena.

Savo įspūdžiais apie filmą dalinasi 11 klasės mokinė Beata Stefanovič: ,,Filmas ,,Negalia-ne kliūtis” mane privertė susimąstyti apie tai, kad net ir negalią turintys žmonės gali išreikšti save ir būti lygūs su visais. Edukacinė pamoka, kurioje buvo rodomi 8 tumpametražiai filmai, sukurti skirtingų autorių, parodė, kad turintis negalią žmogus neturėtų užsidaryti tarp keturių sienų, jis tiesiog privalo būti tarp žmonių, bendrauti taip, kaip ir visi kiti žmonės. Koks bebūtų žmogus: ar su negalia, ar be jos, turėtų eiti į priekį. Gyvenimas tęsiasi, vienas žingsnis į priekį padaro žmogų stipresnį.

Visos filmo dalys skirtingos, bet tuo pat metu ir panašios. Visose teigiama, jog nesvarbu, kokią negalią turi žmogus, svarbiausia, kad jis turi stiprybės eiti toliau savo gyvenimo keliu, nesirūpinant, ką pagalvos žmonės. Žmogus tiesiog gyvena ir džiaugiasi savo gyvenimu. Jei žmogus turi negalią, tai dar nereiškia, kad jis kažkuo skiriasi nuo kitų. Visi žmonės myli bei svajoja. Kartais pagalvojame, kad neįgalūs žmonės netgi labiau vertina ir džiaugiasi gyvenimu negu sveikieji. Neįgalūs žmonės, kaip ir kiti, drąsiai eina į priekį. Užtenka jiems stiprybės, talento bei ryžto mylėti aplinkinį pasaulį, nepaisant visų juos ištikusių sunkių likimo smūgių.

Filmas parodo, kad žmogus, turintis negalią, turi gyventi toliau, juk gyvenimas nestovi vietoje. Tai stiprūs žmonės, juk ne kiekvienas gali susitaikyti su negalia, daugelis geriau užsidarytų tarp keturių sienų, pasislėptų nuo žmonių. Niekas nenori, kad jo gailėtųsi, visi norime būti suprasti ir pripažinti. Filmas ir leidžia suprasti ir pažinti ne tik kitus, bet ir patį save. Tai gera pamoka pamąstyti apie tai, kas iš tikrųjų turėtų būti svarbu ir vertinga“.

Beata Stefanovič, 11 kl. mokinė