Edukacinė pamoka „Romantizmo angelas“

Straipsnio data 2012-01-25

Išvykos ir ekskursijos

2012 m. sausio 25 dieną 11 klasės mokiniai važiavo į edukacinę pamoką „Romantizmo angelas“, kurią mums suorganizavo lietuvių kalbos mokytoja Edita Kazakevičiūtė.

Pamoka vyko Vilniaus paveikslų galerijoje. Pamokos tema – romantizmo epocha. Romantizmas – XVIII- XIX a. Europos meno, filosofijos ir literatūros kryptis. Romantizmas pabrėžė laisvę nuo antikinių ir klasikinių griežtų meno formų. Pamokoje labiausiai buvo orientuotasi į to meto aprangos stilių. Mums taip pat teko „įsijausti“ į tuometinį gyvenimą. Mus aprengė romantizmo epochos stiliaus drabužiais. Jautėmės labai neįprastai ir keistai, bet tuo pat metu – elegantiškai ir ypatingai. Drabužiai, žinoma, labai skyrėsi nuo mūsų. Visų pirma, tuomet merginos ir moterys dėvėjo tik ilgas, lengvas sukneles, kas reta mūsų kasdieniniame gyvenime. Dauguma vyrų nešiojo švarkus, kurie priminė kareivio aprangą. Tai galėjome pamatyti žiūrėdami į mums rodomus paveikslus. Dažniausiai vyrai buvo vaizduojami su plunksna rankose, kažką rašantys, mat anksčiau bene kiekvienam vyrui buvo privaloma mokėti parašyti savo moteriai meilės eilėraštį. Maža to, jie turėjo mokėti ne tik jį sukurti, bet ir gražiai padeklamuoti. Deja, tokį vyrą šiuolaikiniame gyvenime vargu ar sutiksi, nes, kai teko mūsų bendraklasiui padeklamuoti eiles, jam sekėsi labai sunkiai. Taip pat turėjome galimybę pamatyti, kaip gyveno anksčiau aukštuomenės žmonės. Mums parodė jų kambarius. Labai gaila, kad pamokos neišklausėme iki galo, nes neužteko laiko ir turėjome skubėti kitur.

Taigi patarčiau visiems ten apsilankyti ir sužinoti daug įdomių dalykų apie romantizmo epochą. Tai yra tikrai įdomu, juk ne kasdien turime galimybę apsirengti kitos epochos drabužiais ir pamatyti tai, ko kasdien išvysti tiesiog neįmanoma.

Beata Kovalevska, 11 klasės mokinė