Ką svarbu žinoti apie koronovirusą?

Straipsnio data 2020-03-06

Gimnazijos gyvenimas

Atmintinė: ką reikėtų žinoti apie koronavirusą

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), reaguodama į situaciją Italijos šiauriniuose regionuose, patikslino atvejo apibrėžtį ir sustiprino viruso COVID-19 patekimo į Lietuvą prevencijos priemones. Visi iš Italijos Veneto, Lombardijos, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionų atvykstantys asmenys bus tikrinami dar neišlipę iš lėktuvo (matuojama kūno temperatūra, vertinama bendra savijauta), bus surenkami jų kontaktiniai duomenys, kad dvi savaites Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai galėtų su jais susisiekti ir sektų jų sveikatos būklę.
Visų keliautojų, per pastarąsias dvi savaites buvusių ne tik Kinijoje, bet ir minėtuose Šiaurės Italijos regionuose, taip pat prašoma registruotis užpildant Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) interneto svetainėje pateikiamą anketą bei dvi savaites vengti artimų socialinių kontaktų.
Šiandien taip pat buvo išsiųstos rekomendacijos mokykloms ir darželiams, kaip reikėtų elgtis su tais vaikais, kurie taip pat atostogavo Italijoje. SAM kreipėsi į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją (ŠMSM) bei Lietuvos savivaldybes su prašymu imtis aktyvių prevencinių veiksmų ugdymo įstaigose. Esant poreikiui, mokinius, grįžusius iš Kinijos ar Šiaurės Italijos, prašoma mokyti nuotoliniu būdu, taip pat siūloma leisti iš namų dirbti ir mokytojams bei kitiems ugdymo įstaigų darbuotojams, apsilankiusiems pavojaus zonoje esančiose teritorijose, informuoja ministerija.

Koronavirusai – tai didelė grupė virusų, kurie gali sukelti įvairias ligas. Dažniausiai koronavirusai sukelia lengvas ar net besimptomes infekcijas, tačiau gali sukelti ir sunkias kvėpavimo takų infekcijas, tokias kaip Artimųjų Rytų respiracinio sindromo (ARRS) ar sunkaus ūminio respiracinio sindromo (SŪRS) koronavirusines infekcijas.

Kaip žmogus gali užsikrėsti koronavirusu? Tam tikri koronavirusai yra perduodami nuo žmogaus žmogui, dažniausiai artimo sąlyčio metu su sergančiuoju koronavirusine infekcija, pavyzdžiui, namų ar darbo aplinkoje, gydymo įstaigoje.

Kokie simptomai pasireiškia žmonėms užsikrėtus koronavirusu? Tai priklauso nuo koronaviruso tipo, tačiau dažniausiai pasitaikantys simptomai yra panašūs į gripą – karščiavimas, kosulys, dusulys ir kiti kvėpavimo sutrikimai.

Kur kreiptis, jei karščiuojate ir pasireiškia į gripą panašūs simptomai? Jei simptomai pasireiškė keliaujant po Kiniją ar Šiaurės Italijos regionus (Veneto, Lombardijos, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos) ar grįžus iš šių šalių, per dvi savaites po kontakto su žmonėmis, neseniai buvusiais tose šalyse, tokiu atveju reikia nedelsiant skambinti į Bendrąjį pagalbos centrą telefonu 112, pateikti susirgimo aplinkybes ir vykdyti medikų rekomendacijas. Jei simptomai pasireiškia skrendant lėktuvu, nedelsiant informuoti lėktuvo įgulą.

Kaip galima apsisaugot nuo koronavirusinių infekcijų? Rekomenduojama laikytis standartinių ligos plitimą mažinančių priemonių:

  • dažnai plauti rankas su šiltu vandeniu ir muilu (po tiesioginio rankų kontakto (sąlyčio), keičiantis sargybos pamainai) dezinfekuoti rankas su dezinfektantu;
  • neliesti rankomis veido ir akių, laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo (kosėti ar čiaudėti prisidengus vienkartine servetėle arba į sulenktos alkūnės vidinę pusę);
  • laikytis saugaus maisto ruošimo (ypač naudojant termiškai neapdorotą mėsą, kiaušinius);
  • vengti artimo sąlyčio su visais, kam yra pasireiškę kvėpavimo takų ligos simptomai, pavyzdžiui, kosulys, čiaudulys;
  • palydint įtariamąjį užsikrėtusįjį asmenį užsimauti pirštines, užsidėti vienkartinę medicininę kaukę. Po palydos nusiimti vienkartinę medicininę kaukę ir pirštines, jas įdėti į plastikinį maišelį ir tvirtai jį užrišti, atlikti rankų higieną,  dezinfekuoti rankas.

Kaip tinkamai naudoti medicinines kaukes?

  1. Prieš užsidedant kaukę muilu arba antiseptiku nusiplauti rankas.
  2. Kaukė turi tvirtai laikytis ant veido.
  3. Keisti kaukę reikėtų kiekvieną kartą grįžus iš galimai užkrėstos zonos arba kas 3-4 val.
  4. Prieš išmetant panaudotą kaukę ją įdėti į plastikinį maišelį ir tvirtai jį užrišti.

Kur galima gauti daugiau informacijos dėl naujojo koronaviruso?

Informacija pateikiama LR Sveikatos apsaugos ministerijos svetainėje, taip pat gyventojai gali konsultuotis karštąja linija telefonu 8 618 79984 (visą parą konsultuoja Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai). Taip pat daugiau informacijos apie virusą galite rasti http://sam.lrv.lt/lt/.
Prevenciniai veiksmai dėl naujojo koronaviruso (LR Sveikatos apsaugos ministerijos informacija)
http://sam.lrv.lt/lt/naujienos/prevenciniai-veiksmai-del-naujojo-koronaviruso-informacija-nuolat-papildoma
Dažniausiai užduodami klausimai dėl naujojo koronaviruso ir rekomendacijų gyventojams (LR Sveikatos apsaugos ministerijos informacija)
http://sam.lrv.lt/lt/naujienos/dazniausiai-uzduodami-klausimai-del-naujojo-koronaviruso-ir-rekomendaciju-gyventojams

pav2pav1

pav3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaip elgtis viešose vietose:

13_apribojimai-viesose-vietose_lt

Koronavirusas (COVID-19): svarbi informacija gyventojams

Siekiant apsisaugoti nuo koronavirusinių infekcijų rekomenduojama laikytis standartinių ligos plitimą mažinančių priemonių:

  • dažnai plauti rankas su šiltu vandeniu ir muilu muiluojant jas apie 20-40 sekundžių (rankų plovimas vandeniu ir muilu yra veiksmingesnė apsaugos priemonė nei rankų dezinfekavimo priemonės alkoholio pagrindu),
  • neliesti rankomis veido ir akių,
  • laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo (kosėti ar čiaudėti prisidengus vienkartine servetėle arba į sulenktos alkūnės vidinę pusę),
  • laikytis saugaus maisto ruošimo (ypač naudojant termiškai neapdorotą mėsą, kiaušinius),
  • vengti artimo sąlyčio su visais, kam yra pasireiškę kvėpavimo takų ligos simptomai, pavyzdžiui, kosulys, čiaudulys.

Taip pat rekomenduojama atsakingai laikytis kitų higienos reikalavimų:

  • bent kartą per valandą reguliariai vėdinti patalpas,
  • drėgnuoju būdu valyti baldus ir kitus kietuosius paviršius, papildomai dezinfekuoti durų rankenas, kitas rankomis dažnai liečiamas detales (turėklus, atlošus ir kt.);
  • vengti masinių susibūrimo vietų.

Dėmesio! Jei įtariate, kad užsikrėtėte – atsirado į gripą panašūs požymiai, kvėpavimo sutrikimai, dviejų savaičių bėgyje lankėtės Kinijoje, šiaurės Italijoje (kitose viruso plitimo teritorijose) ar bendravote su ten buvusiais asmenimis – neikite pas gydytoją, nevykite viešuoju transportu ar taksi į gydymo įstaigą, neplatinkite galimai pas jus esančio užkrato. Nedelsdami skambinkite skubios pagalbos telefonu 112 bei informuokite apie savo įtarimus.

Atsižvelgiant į besikeičiančią naujojo koronaviruso (SARS-CoV-2) sukeliamos užkrečiamos ligos (COVID-19) epidemiologinę situaciją bei tarptautinių organizacijų gaires, SAM pateikia atnaujintą naujojo koronaviruso COVID-19 atvejo apibrėžimą, kuris naudojamas atvejų išaiškinimui ir epidemiologinei priežiūrai:

pav4

*Šiuo metu teritorijoms, kur vyksta COVID-19 plitimas visuomenėje, priskiriamos šios: Kinija (visos provincijos), Šiaurės Italijos regionas (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionai), Honkongas, Iranas, Japonija, Pietų Korėja, Singapūras.

Gyventojai kviečiami stebėti teritorijų, kuriose vyksta COVID-19 plitimas visuomenėje, sąrašą. Keičiantis epidemiologinei situacijai, jis bus nuolat atnaujinamas ir skelbiamas Sveikatos apsaugos ministerijos puslapyje http://sam.lrv/koronavirusas

  • Dėl elgesio parkuose karantino metu Adobe_PDF_Icon
  • Dėl sveikatos priežiūros įstaigų darbo organizavimo paskelbus karantiną Lietuvos Respublikos teritorijoje. Adobe_PDF_Icon
  • Dėl nereceptinių vaistinių preparatų pardavimo gyventojams nuotoliniu būdu. Adobe_PDF_Icon
  • Dėl karantino režimo priemonių užtikrinimo. Adobe_PDF_Icon
  • Kontrolės institucijos. Adobe_PDF_Icon

Dėl nedarbingumų pažymėjimų išdavimo nuotoliniu būdu ir kitų aktualių veiksmų, siekiant sumažinti koronaviruso plitimo grėsmę

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, atsižvelgdama į dėl naujojo koronaviruso (COVID-19) plitimo grėsmės š. m. vasario 26 d. paskelbtą valstybės lygio ekstremaliąją situaciją visoje šalyje ir siekdama užkirsti kelią tolimesniam infekcijos plitimui bendruomenėje ir sveikatos priežiūros įstaigose, informuoja, kad asmenims, kurie per 2 paskutines savaites buvo paveiktose teritorijose ar turėjo sąlytį su tikėtinu ar patvirtintu COVID-19 atveju, rekomenduojama likti namuose ir stebėti savo sveikatą.

Teritorijų, kuriuose vyksta COVID-19 plitimas visuomenėje, sąrašas, keičiantis epidemiologinei situacijai, nuolat atnaujinamas ir skelbiamas Ministerijos internetiniame puslapyje http://sam.lrv.lt/koronavirusas.

Dėl nedarbingumų pažymėjimų išdavimo nuotoliniu būdu ir kitų aktualių veiksmų, siekiant sumažinti koronaviruso plitimo grėsmę

pav5

pav6

pav7

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, atsižvelgdama į paskelbtą valstybės lygio ekstremaliąją situaciją ir Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas, prašo iki 2020 m. kovo 31 d. suplanuotas ir turėjusias vykti regionines ir nacionalines olimpiadas, konkursus bei kitus renginius pagal galimybes perkelti į balandžio ir gegužės mėnesius.

„Mokinių olimpiados ir konkursai į vieną būrį sukviečia vaikus iš visų šalies kampelių, o tokios sąlygos kelia papildomą riziką plisti virusui. Mums labai rūpi mokytojų, mokinių ir jų šeimų sveikata ir saugumas, dėl to siūlome imtis papildomų atsargos priemonių užtikrinant koronaviruso prevenciją,“ – sako švietimo, mokslo ir sporto viceministrė Jolanta Urbanovič.

Ministerija ankstesnėse rekomendacijose taip pat prašė mokyklų atidėti šimtadienius, Kaziuko muges ar kitas masines šventes, kiek įmanoma sumažinant galimybes koronaviruso sklaidai. Ministerija taip pat ragina pasirūpinti, kad mokyklose užtektų reikiamų higienos priemonių, visus skatina dažniau ir atidžiau plauti rankas, dezinfekuoti paviršius, durų rankenas.

Švietimo bendruomenės nariai atsakymų į šiuo metu aktualiausius su koronavirusu susijusius klausimus gali rasti ministerijos internetiniame tinklapyje: https://www.smm.lt/web/lt/del-koronaviruso.