Šimtadienis „Klasta ir meilė“

Straipsnio data 2020-02-14

„Epochų kaita“

Kaip kasmet, taip ir šiemet, tęsdami gimnazijos tradiciją, vasario 14 d. LXI laidos abiturientai kartu su auklėtoja, likus 100-ui dienų iki brandos egzaminų, sukvietė visus į Šimtadienio šventę gimnazijos aktų salėje. Abiturientai pristatė spektaklį „Klasta ir meilė“, sukurtą pagal vokiečių rašytojo Fridricho Šilerio to paties pavadinimo penkių veiksmų miestelėnų tragediją. Pasaulinės literatūros klasiko kūrybos pagrindas – idealistinė Imanuelio Kanto filosofija, kurioje plėtojamos žmogaus tobulėjimo, garbės, valios laisvės, pareigos idėjos. F. Šilerio drama „Klasta ir meilė“ aktuali ir šiandien, nes kelia aukščiausios valdžios moralės, garbės, pareigos klausimus. Spektaklį pristatė Patricija Kovzan. Prezidento (vaidino Edvin Rudol) sūnus majoras Ferdinandas Fon Valteris (vaidino Daniel Vasiljev) universitete įkvėptas švietimo idėjų apie žmonių lygybę, įsimyli muzikanto Milerio (vaidino Valentinas Jokubauskas-Gorbačevskij) dukterį gražuolę Luizę (vaidino Anželika Batiuškova). Ponia Miler (vaidino Inesa Baranovska) džiaugiasi perspektyva, kad jos dukra taps kilminga dama, tačiau tai kertasi su Prezidento planais, kuris bet kokia  kaina nori išlikti valdžioje ir pažadėjo Hercogui jo favoritę Ledi Milford (vaidino Gabrielė Kaminskaitė), kuri, atvykus naujai Hercogienei, turi dėl akių už ko nors ištekėti, sutuokti su savo sūnumi Ferdinandu. Realizuoti šį planą pasiryžęs padėti gudrus ir suktas prezidento sekretorius Vurmas (vaidino Erik Jeršovas), nes jis pats nusižiūrėjęs panelę Luizę. Į jų pinkles pakliūva ir rūmų estetas, meniškos  sielos Hofmaršalas Fon Kalbas (vaidino Arnold Prakapovič). Ledi Milford draugiją palaikė kambarinė Zofi (vaidino Agata Aladovič), rūmų pasiuntinė (vaidino Sniežana Didiul) ir tarnaitė (vaidino Katalina Baranovskytė). Rūmus saugojo Daniel Svirko ir Arnold Piotr Filistovič. Švęsdami Vasario 14-ąją – Šv. Valentino dieną ir minėdami artėjančią Vasario 16-ąją – Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, abiturientai kvietė žiūrovus apmąstyti kur link veda beatodairiškas naudos ir valdžios siekimas. Užvaldyti godumo, naudos ir valdžios siekimo, dažnai pamirštame apie tikrąsias vertybes: meilę, gėrį, žmogiškumą, – nepastebime, kaip dėl savanaudiškumo paaukojame tai, ką turime brangiausio – savo artimuosius. Valdžia, garbė, turtai praeina, išlieka tik tai, ką padarai gera. Gaila, kad tai, pjesės pagrindinis veikėjas – Prezidentas, suprato per vėlai,- kai prarado savo sūnų,- todėl ne vienam žiūrovui teko nubraukti ašarą.

Muziką spektakliui parinko Inesa Baranovska, dekoracijas sukurti padėjo technologijų mokytoja metodininkė Tatjana Paškel, vertingais patarimais repeticijų metu pagelbėjo lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Rita Sakalauskienė. Garso ir vaizdo techniką valdė IIG klasės mokiniai: Tomas Antonovič ir Lukas Bielinis.

Po spektaklio abiturientai gimnaziją testamentu perdavė LXII laidai, kuri garsiai pasižadėjo vykdyti visus priesaikos punktus. IIIG klasės mokiniai pasveikino abiturientus įteikė jiems „Šimtadienio atestatus“ ir kalendorių, kuris primins, kiek dar liko dienų iki Paskutinio skambučio. Po vaidinimo, prie vaišių stalo, vienuoliktokai organizavo pramoginę Šimtadienio dalį. Abiturientai sudalyvavo įvairiose išradingumo, kūrybiškumo ir pasitikėjimo  reikalaujančiose rungtyse. Džiaugsmingą abiturientų, vienuoliktokų ir mokytojų šventę vainikavo šventinis tortas su fejerverkais.

Abiturientų mintys po šimtadienio vaidinimo: „Jaučiau labai didelį stresą vaidindamas scenoje prieš žiūrovus, bet aš susitvarkiau“, – džiaugėsi Valentinas. „Labai įdomi patirtis, gerai praleistas laikas su klasiokais repeticijų metu, didžiausią įspūdį paliko žiūrovų reakcija, – neveltui tiek daug dirbom“, – teigė Anželika. „Supratau, kad scena – ne man, bet gerai, kad pabandžiau, nes buvo įdomu“, – sakė Agata. „Labai gera patirtis, nieko panašaus nebuvau bandžiusi, tad supratau, kad galiu ir man tai patinka, įgyta patirtis pravers ateityje“, – teigė Gabrielė. „Išnyko scenos baimė, gavau naudingos patirties, ateityje tai tikrai pravers“ – pasidžiaugė Danielius. Tai buvo nemenkas išbandymas, tačiau visi džiaugėsi paragavę aktorystės duonos. Gražūs prisiminimai lydės dar ilgai.

Zita Prelgauskienė, IVG klasės vadovė, režisierė.