Kino dirbtuvės „KINO ABC su Kino busu“

Straipsnio data 2020-01-21

Gimnazijos gyvenimas

Sausio 21 d. mūsų gimnazijoje vyko Kino dirbtuvės „KINO ABC su Kino busu“. Šias kino dirbtuves savo auklėtiniams, 5.6.7 klasių mokiniams, organizavo klasių vadovės T.Paškel, R.Garpuškinienė ir R.Sakalauskienė. nes nusprendė, kad tai  puikus būdas pasitelkiant kiną kaip priemonę, ugdyti moksleivių estetinį skonį, kūrybingumą, meninius gebėjimus, vizualinį raštingumą, kritinį mąstymą, formuoti bendravimo ir bendradarbiavimo įgūdžius, naudojant interaktyvius ir kūrybiškumą skatinančius mokymosi metodus. Atsižvelgiant į šiuolaikinio pasaulio kuriamą nuolatinį informacijos srautą, vizualinis raštingumas tampa vis svarbesnis šiandieniniame kontekste, tiek suvokiant meno kūrinius, tiek ir įvairias medijas.
Mokiniai šiam susitikimui ruošėsi iš anksto – atsisiuntė programėlę montažui, pasiskirstė, kas dalyvaus pirmosiose dirbtuvėse, kurios prasidės 8 val., o kas antrosiose, kurios prasidės 12 val.
Svečiai atvyko laiku. Sužinojome, kad jas ves pripažintas ir charizmatiškas kino režisierius Tomas Smulkis, o jam padės prodiuserė Asta Vaičiukaitė. Jie atvyko su dirbtuvėms reikiama technika. Dirbtuvių metu moksleiviai turėjo galimybę patys patirti, kaip žingsnis po žingsnio gimsta filmas, susipažino su kino kūrimo pagrindais, kino žanrais, profesijomis, pagrindiniais kino kūrimo etapais ir dramaturgijos principais, kino kalbos elementais ir išmoko juos atpažinti kine. Vėliau nedidelėse komandose moksleiviai kūrė trumpas istorijas ir, padedant režisieriui Tomui Smulkiui, piešė kadruotes.
Po teorinės dalies prasidėjo praktinė dalis, kuri truko 1,5 val. Užduotis įtraukė visus dalyvius, mokiniai pasklido po gimnazijos erdves. Pasiskirstę komandomis, gavę temą, reikiamą įrangą jie režisavo, vaidino, repetavo, filmavo, montavo ir, padedami kino profesionalo, kūrė savo trumpus filmus. Smagiausia dalis buvo filmukų peržiūra. Visai nesvarbu, kad ne viskas buvo tobula. Bet tai buvo pirmas filmas, pirma patirtis.
Šios trumpos kino dirbtuvės leido kūrybiškai ir žaismingai susipažinti su kino ir audiovizualinio turinio kūrimo procesu. Įspūdžių, naujų patirčių ir žinių parsinešė kiekvienas!

Rita Sakalauskienė, lietuvių kalbos mokytoja metodininkė