„Juodasis dūmas. Visa tiesa apie rūkymą“

Straipsnio data 2019-04-18

Gimnazijos gyvenimas

Balandžio 18 d. mūsų gimnazijoje lankėsi blaivybės draugijos „Optimalistas“ lektorius Sergėjus Filipovič.
Pagrindinė susitikimo tema buvo rūkymas, elektroninės cigaretės. Tai, kad tabako cigaretėse esantis nikotinas ir kiti priedai kenkia sveikatai, jaunimui jau įkalta į galvą. Ką jau kalbėti apie elektroninę cigaretę, kurią reklamuodami pardavėjai įvardija tik sudedamąsias dalis, bet nutyli apie kaitinimo metu susidarančius kenksmingus cheminius darinius.
Paskaitos metu mokiniai kalbėjo apie tai, kodėl vaikai pradeda rūkyti. Sužinojo, kokį subtiliai užmaskuotą spaudimą jų atžvilgiu vykdo tabako kompanijos. Pažiūrėjo reklamas, kuriose „labai vyriškas“ vyras, tikras „mačo“ įveikęs fizines kliūtis, laukinės gamtos fone užsirūkęs cigaretę siunčia žinutę berniukams ir vyrams – rūkykite ir atrodysite „kieti“ ir šaunūs. Lektorius kalbėjo apie tai, kad kažkas yra suinteresuotas, kad žmogus būtų pastoviai apsvaigęs. Tokį žmogų, priklausomą nuo alkoholio, tabako ir kitų narkotikų, lengviau valdyti ir manipuliuoti. Žmogus „neša“ savo sunkiai uždirbtus pinigus narkotikų gamintojams.
Mokiniams buvo paaiškintos tikrosios priežastys, kodėl tabako gamintojai yra nusitaikę į vaikus ir paauglius – tam, tad išlaikytų savo pelną, tabako gamintojai renka sau būsimų vartotojų armiją, pakeisiančią tūkstančius kasdien mirštančių rūkalių.
Linkėdamas visiems mokiniams būti sąmoningais Sergėjus pasakė „Chebra, tie kvaišalai iš vis žmogui nereikalingi, jūs tai jau supratot iš mūsų paskaitos, tai būkim sąmoningi ir būkim pavyzdžiais kitiems!“.

Nekantriai laukiame kitų susitikimų su S. Filipovič!

D. Rodevičienė
T. Paškel
R. Radivilovič