Edukacinė išvyka į Okupacijų ir laisvės kovų muziejų

Straipsnio data 2018-12-20

Išvykos ir ekskursijos

Gruodžio 20 d. grupė ketvirtos klasės gimnazistų lankėsi Okupacijų ir laisvės kovų muziejuje (Aukų g. 2A). Edukaciniame užsiėmime „Laisvės kovotojų kasdienybė: kova už laisvę ir būvį“ gimnazistai geriau įsisąmonino partizaninės kovos prasmę ir esmę, sužinojo apie kasdieninį partizanų gyvenimą. Muziejaus gidė papasakojo apie bunkerius, medicinos pagalbą, partizanų karo lauko teismus, maistą, atokvėpio minutes, apie tai, kaip partizanai švęsdavo religines ir tautines šventes. Skaidrėse pateiktose partizanų fotografijose, atsiminimuose ir laiškuose vyrauja išėjimo iš namų, atsisveikinimo motyvai, partizanų gyvenimas miškuose, kovos ir žūtys, pomirtinis pagerbimas.

Atlikę praktinę užduotį, gimnazistai pažiūrėjo filmą „Ginkluotas pasipriešinimas“ (1999 m., rež. Aleksandras Digimas). Filme pristatoma ginkluota partizanų kova su okupaciniu SSRS režimu, analizuojamos partizaninio karo priežastys, apžvelgiami partizaninio karo etapai, pasakojama apie partizaninės organizacijos kūrimąsi ir partizanų kasdienybę.

Mokiniai, grįžę iš edukacinės išvykos, skaitė Vaidos Stundytės straipsnio „Gyvenimas, išbūtas miške“ ištraukas, samprotavo, kokia pokario partizanų kovos prasmė, ar galima partizanų bunkerius pavadinti namais, svarstė, kodėl partizanai stengėsi palikti nuotraukas, atsiminimus, dienoraščius.

Lietuvių kalbos mokytoja Daiva Stakišaitienė