Akcija „Veiksmo savaitė BE PATYČIŲ“

Straipsnio data 2017-03-26

Gimnazijos gyvenimas

2017 m. kovo 20-26 dienomis 8-ą kartą Lietuvoje yra organizuojama akcija „Veiksmo savaitė BE PATYČIŲ“. Jau aštuntus metus prie šios akcijos jungiasi ir mūsų  Vilniaus r. Marijampolio Meilės Lukšienės gimnazija. Gimnazijoje organizuojama akcija kviečia prisijungti visus gimnazijos bendruomenės narius prie veiklos, kuri neleis pamiršti apie patyčių daromą žalą. Reikia nepamiršti būti draugiškiems ir pagarbiems vieni kitiems. Patyčios gali ir turi liautis, tačiau tai galime sustabdyti tik bendromis mūsų visų pastangomis. Visą savaitę, visa gimnazijos bendruomenė vykdė šias veiklas :

Pirmadienis.  Ranka – STOP PATYČIOMS. Kiekvienas gimnazijos mokinys, ant balto popieriaus lapo nusipaisė savo dešinę ranką ir ant kiekvieno rankos piršto užrašė po gražų palinkėjimą. Iš visų mokinių rankų padarėme didelę rankyčių RANKĄ, kurį simbolizuoja, kad mes visi esame prieš patyčias.

pirmadienis (768x1024)

Per mokyklos informacinį stendą visą savaitę galėjome stebėti filmuką prieš patyčias.

Antradienis.   Vyko renginys „Pažink negalią“, kurio metu, mūsų gimnazijos mokiniams, apie savo gyvenimo istorijas pasakojo svečiai, patys turintys negalią. Du jaunuoliai, vaikinas ir mergina, pasidalino savo gyvenimo sėkmės istorijomis, kaip išmoko nepalūžti ir gyventi pilnavertį gyvenimą, kai tapo nebe tokie kaip visi kiti, kaip atlaiko nuolatiniąs patyčias ir džiaugiasi kiekviena gyvenimo diena, nes jie yra gyvi.

Kartu su gimnazijos psichologę surengėme 8-9kl. diskusiją „Patyčios gimnazijoje: priežastys, pasekmės, prevencija“, kurios metu mokiniai galėjo išreikšti savo pamąstymus, nuomones, pasiūlymus.antradienis (1024x768)

Trečiadienis. Užsiėmimas „Mūsų rankos ir žodžiai skirti ne patyčioms“. Tai žaidimas su lėle (personažu), kuri užmaunama ant rankos ir tuomet vykstą pokalbis ir bendravimas su mokiniais. Šio žaidimo tikslas – prisiminti visus gerus darbus ir žodžius, kuriuos mes atliekame bendraudami su kitais, ir atsiminti, kad mūsų rankos ir žodžiai skirti ne patyčioms. treciadienis (2) (1024x768)treciadienis (3) (1024x768) treciadienis (4) (1024x768)treciadienis (1024x768)

 

 

Ketvirtadienis. Užsiėmimas „Kiekvienas gali sustabdyti patyčias“. Užsiėmimo metu vaikai sėdėjo ratu, kad gerai matytų vienas kitą ir galėtų diskutuoti. Pagrindinis tikslas – išgirsti vieni kitų pamąstymus ir atskirti emocines būsenas esant patyčioms, kai yra tyčiojamasi iš tavęs, arba yra tyčiojamasi iš kito. Išanalizuoti, kas yra patyčios, ką mes turime daryti, kad jų nebeliktų.

Po užsiėmimo vaikam buvo perskaityta istorija apie jų bendraamžius, kurie matė patyčias savo klasėje ir norėjo kažkaip jas sustabdyti. Perskaitę istoriją, su mokiniais aptarėme, kaip jaučiasi patyčias patiriantis, kokie jo išgyvenimai, kaip turi elgtis patyčias stebintis asmuo.ketvirtadienis (1024x576)

Penktadienis. Visą savaitę gimnazijos mokiniai galėjo dėti padėkų laiškelius, į mūsų pačių pagamintą „Padėkos dėžutę“. Tikslas – padėkoti mokytojams, draugams, klasiokams ir kitiems gimnazijos bendruomenės nariams už gėrį, pagalbą ir rūpestį. Penktadienį visą dėžutės turinį išdalinome adresatams.penktadienis (2) (768x1024)penktadienis (579x1024)

Ilona Gaidamovič, socialinė pedagogė