Projektas „KLIK“

Straipsnio data 2011-04-01

„KLIK“

2011 m.  balandžio-gegužės mėnesiai mūsų mokyklos 5-6 klasių mokiniams buvo ypatingai aktyvūs ir įdomūs, mat jie dalyvavo Ugdymo plėtotės centro bei LR švietimo ir mokslo ministerijos remiamame Britų Tarybos ir Jungtinėje Karalystėje veikiančios organizacijos CCE (Creativity, Culture and Education) projekte KLIK (kūrybiškumas, lyderystė, įkvėpimas, kultūra). Iš 54 projektui paraiškas pateikusių mokyklų buvo atrinktos 11 laimingųjų, tarp kurių patekome ir mes. Šio projekto esmė – skatinti vaikų kūrybiškumą ir verslumą; suteikti mokyklai galimybę bendradarbiauti su jaunu, kūrybiniame sektoriuje veikiančiu verslininku; atskleisti, kaip kūrybiška veikla ir verslumo gebėjimai gali įkvėpti bei paskatinti pokyčiams mokykloje.

Po įžanginio projekto seminaro, mokyklai buvo paskirtas jaunas ir kūrybingas verslininkas Linas Misevičius, kuris padedamas lietuvių kalbos vyr. mokytojos Ritos Sakalauskienės, direktoriaus pavaduotojos ugdymui Tatjanos Paškel ir anglų kalbos mokytojos Inetos Kvietkauskaitės vedė užsiėmimus vaikams, žaidė įvairiausius strateginius žaidimus, kalbėjosi su jais apie verslą, skatino pasidalinti savo mintimis bei idėjomis, padėjo surengti ir suorganizuoti baigiamąjį renginį „Marijampoliada“. Užsiėmimų metu vaikai klausėsi paskaitų apie reklamą, sužinojo ko reikia, kad reklama būtų gera, bandė jas kurti patys, žaidė įvairius, su investicijų fondais susijusius, žaidimus. Vienas jų buvo „Derybos“, kuriuo norėta vaikus pamokyti, kad tik sąžiningai žaidžiant laimi visi, deja taip neįvyko ir verslininko skirtas piniginis prizas atiteko tik vienai komandai, kuri, kaip paguodą, kitas komandas pavaišino ledais. Tikėkimės kitą sykį vaikai pasimokys ir stengsis priešininkus įveikti sąžiningai. KLIK projektas

Ineta Kvietkauskaitė, anglų k. mokytoja

Projektą įgyvendinome 2,5 mėnesio. Šis projektas suteikė mokyklai galimybę bendradarbiauti su jaunu, kūrybiniame sektoriuje veikiančiu verslininku  Linu Misevičiumi, su kuriuo turėjome devynis susitikimus.

Pirmoji pažintis buvo nedrąsi. Mokinių susirinko daug. Jie pateikė tikrai rimtų klausimų, į kuriuos Linas išsamiai atsakė. Malonu, kad į susitikimą atėjo, juo susidomėjo ir vyresniųjų klasių mokiniai.

Atvykęs antrą kartą  kūrybinis praktikas pravedė paskaitą-diskusiją „Kas yra gera reklama?“ Mokiniai susidomėję klausė teorinės dalies,  žiūrėjo ir aptarė  geriausių reklamų ištraukas, patys bandė įspėti geros reklamos privalumus. Šio susitikimo metu mokiniai pasiskirstė komandomis, kurios  tvirtai nusprendė, kokią sporto šaką reklamuos. Nutarė, kad baigiamasis projekto renginys bus organizuota sporto šventė „MARIJAMPOLIADA“.

Vyko daugybė susitikimų-konsultacijų,  kurių metu Linas padėjo įgyvendinti vaikų idėjas.   Kiekviena komanda turėjo sukurti kompiuterinį plakato, kuriuo reklamuoja pasirinktą sporto šaką, variantą. Malonu, kad į šį darbą įsitraukė ne tik vyresniųjų klasių moksleiviai, bet ir kiti šeimos nariai.

Linas savo iniciatyva pasiūlė pravesti „Derybų“ žaidimą, kurio tikslas – mokyti derėtis, tartis ir įrodyti, kad tik bendrai susitarus galima pasiekti gerų rezultatų ir laimėti. Mokiniai bendradarbiavo, diskutavo, veikė drauge, o kaip tik šias kompetencijas siekia ugdyti mokykla.

Kitas kūrybinio praktiko pravestas žaidimas buvo „Monopolis“. Jis skatina mąstyti, taikyti strategijas, elgtis su pinigais, derėtis. Čia kiekvienas kovoja už save. Linui talkino vienuoliktokai, kurie tapo bankininkais. Nugalėtojų laukė šokolado medaliai ir saldainių vėriniai.

Ilgiausiai ir nuoširdžiausiai  projekte dalyvavę mokinai ruošėsi  baigiamajam   renginiui „MARIJAMPOLIADAI“. Jie piešė plakatus, kūrė žaismingus eiliuotus šūkius, kuriais per mokyklos radijo tašką ir  eitynėmis po mokyklą, kvietė visus į šventę. Pirmojo aukšto fojė buvo reklamuojami komandų  sukurti kompiuteriniai  plakatų variantai, kuriais jos pristatė pasirinktą sporto šaką. Juos Linas Misevičius išspausdino spaustuvėje.

Tikslas buvo pasiektas, nes renginyje dalyvavo daug mokinių ir bendruomenės narių. 5-6 klasių mokiniai, dalyvavę projekte, pristatė golfą, regbį, dviračių slalomą, lakrosą, lengvąją atletiką. Aktyvūs  tėvai taip pat įsitraukė į šią veiklą: lakroso komandai padėjo pasigaminti ,,raketes“. Ši sporto šaka sužavėjo ne tik mokinius, bet ir mokytojus. Buvo pravestos golfo estafetės. Visus reikalingus įrankius parūpino kūrybinis praktikas Linas, kuriuos jam paskolino Vilniaus golfo klubas. Palaikyti golfo lazdą, smūgiuoti norėjo tiek pirmokėliai, tiek vyresniųjų klasių mokiniai ir mokytojai. Gera nuotaika lydėjo dviračių slalomo laimėtojus. Pasirodė, kad ne taip lengva perduoti regbio kamuolį. Naudinga sužinoti, kad  regbis tai ne amerikietiškas futbolas.  Su nekantrumu visi laukė lengvosios atletikos pamokėlės, kurią pravedė lengvosios atletikos veteranų klubo „Metikas“ narys Linas Kulbokas. Buvo surengtos rutulio stūmimo varžybos. Kiekvienos rungties nugalėtojai buvo apdovanoti saldžiais medaliais.http://www.metikas.lt/

Po renginio KLIK dalyviai susirinko klasėje, kur aptarė, pasidalijo su kitais tuo, ko išmoko dalyvaudami projekte. Po to valgė  tortą, gėrė vaisvandenius.

Baigiamajame  KLIK renginyje – Refleksijos dienoje, kuris vyko Vilniaus mokytojų namuose, dalyvavo mokinių grupė, mokytojai ir mokyklos administracijos atstovas. Linas Misevičius pristatė filmuką, BBC  žinių parodiją, kuriuo apibendrino visą mūsų 2,5 mėnesių darbą. Vaikai dirbo su kūrybos praktiku iš D. Britanijos. Jie kalbėjosi apie vykusį projektą, užsimezgus kūrybinei partnerystei tarp mokyklų ir kuriančių praktikų.( http://vimeo.com/25376289)

Rita Sakalauskienė, lietuvių k. mokytoja