Edukacinė pamoka LDK Valdovų rūmuose „Vilniaus pilys šiandien“

Straipsnio data 2016-04-07

Išvykos ir ekskursijos

Edukacinis užsiėmimas „Vilniaus pilys šiandien“ supažindina mokinius su su istoriniais Vilniaus pilių pastatais, jų pokyčiais amžių bėgyje. Taip pat mokiniai susipažįsta su  Valdovų rūmų eksponatais, jų paskirtimi, apžvelgia LDK istoriją rūmų gyvavimo metais.

Entuziastingai nusiteikę 6-8 klasių mokiniai vyko į LDK valdovų rūmus kartu su istorijos mokytoja Jurgita Derviniene. Išvykos metu mokiniai pagilino istorines žinias, padedančias formuotis istorinę sąmonę, supratimą, kad šiandienos pasaulis, jo tvarka ir vertybės yra istoriškai sąlygotos ir kintančios.

 Štai kaip šią išvyką prisimena 8 klasės mokinė Guoda Taučiutė:

„Ketvirtadienį, balandžio 7 d., mūsų klasė važiavo į Valdovų rūmus. Diena buvo graži ir saulėta, todėl visų nuotaika buvo gera.
Vilniuje, prieš eidami į Valdovų rūmus, nusprendėme užlipti į Gedimino pilies kalną, kur atsiveria nuostabi Vilniaus miesto panorama. Apžiūrėję senąjį bokštą, nusileidome nuo kalno ir ėjome link didžiulio balto pastato prie Katedros. Tai buvo Valdovų rūmai, kur vaikštinėdami ir besiklausydami gidės sužinojome, kaip kas 100 metų Vilnius vis keitėsi ir gražėjo: augo aukštyn gynybinės sienos, Katedra, daugėjo pastatų. Kai gidė supažindino mus su visais Vilniaus miesto pokyčių laikotarpiais, pasiskirstėme į dvi grupes ir turėjome kuo greičiau „pastatyti“ Vilnių pagal duotus maketus. Galiausiai nusprendėme, kad niekas nelaimėjo ir paskelbėme lygiąsias, o kadangi laimėjo abi komandos, tai po mini varžybų kilome į aukštutinį bokštą, kur Lietuvos sostinė matėsi ne prasčiau nei nuo Gedimino pilies bokšto.
Štai tokia buvo mūsų išvyka į Valdovų rūmus. Man labai patiko ir tikiuosi, kad dar vyksime į daug tokių išvykų.“