Maironiečių stovykla

Straipsnio data 2012-08-21

Išvykos ir ekskursijos

2012 m. rugpjūčio trečiąją savaitę Klaipėdoje, Melnragėje, susirinko keliolika vaikų į kasmetinę Lietuvos maironiečių draugijos organizuojamą stovyklą. Šiais metais stovykloje susitiko Alytaus Butrimonių vidurinės mokyklos, Raseinių r. Betygalos Maironio vidurinės mokyklos bei mūsų mokyklos mokiniai. Pajūry stovyklavo Justyna, Diana, Agnieška ir Ivona iš 11 klasės.
Mokiniams ir už juos atsakingiems mokytojams veiklos tikrai nestigo. Viena diena buvo paskirta ekskursijai po Klaipėdą. Iš pradžių visi dalyvavo Žolinėms skirtose pamaldose Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje, o vėliau, nešini pašventintais žolynais ir vadovaujami Birutės Goberienės, stovyklautojai vaikštinėjo senamiesčio gatvelėmis, apžiūrinėjo net kelis amžius menančius architektūros statinius bei mažas, bet labai mielas, miestą tikrai puošiančias statulėles, grožėjosi Danės upės krantinėmis. Kadangi viso miesto nepavyko apžiūrėti per vieną dieną, teko čia sugrįžti antrąsyk: aplankytas Klaipėdos pilies muziejus, kuriame mokiniai domėjosi Mažosios Lietuvos istorijos paveldo eksponatais, bei Lietuvos jūrų muziejus, kuriame susipažino su povandeniniu jūros pasauliu. Labiausiai visus sužavėjo judriųjų ir ,,iškalbingųjų” pingvinų pasirodymas.
Savaime suprantama, visi labiausiai laukė Palangoje ant Birutės kalno vyksiančio poetui Maironiui skirto minėjimo. Po trumpos ekskursijos po Palangos gintaro muziejų bei pasivaikščiojimo parke visi susirinko ant Birutės kalno. Mokiniai deklamavo poeto eiles, gitarų akordams pritariant dainavo pagal poeto žodžius sukurtas dainas, klausėsi Klaipėdos rašytojų kūrybos, lingavo grojant folkloro ansambliukui iš Klaipėdos. Minėjimo dalyviai ir žiūrovai jautėsi tarsi pakylėti, kūrybinės auros apsupti.
Kitomis dienomis stovyklautojai susigalvodavo įvairiausių pramogų: vakarais smagiai klegėdavo bežaisdami įvairiausius žaidimus, dienomis lepindavosi saulės ir jūros teikiamais malonumais, pavakarėm eidavo pasivaikščioti Baltijos jūros pakrante ir lydėdavo iš uosto į vakaro žarų nupliekstą jūrą išplaukiančius laivus.
Sunkiausia buvo paskutinė diena. Pažadėję dar būtinai susitikti, atsisveikinę su naujais draugais, visi patraukė savojo krašto link, tačiau visų atminty dar ilgai neblės šilti ir gražūs prisiminimai apie stovyklą Melnragėje.

E. Kazakevičiūtė, lietuvių k. vyr. mokytoja