COMENIUS

Straipsnio data 2012-03-19

Comenius

Be galo džiaugiamės norėdami pranešti, kad mūsų mokykla laimėjo Švietimo mainų paramos fondo skirtą dotaciją Comenius projektui 2011-2013 m.m. įgyvendinti. Kas yra Comenius?

Comenius programa yra skirta mokykliniam ugdymui. Jos tikslas – pagerinti mokyklinio ugdymo kokybę ir sustiprinti europinę dimensiją, remiant tarptautinį mokyklų bendradarbiavimą ir mobilumą. Projekto metu bendradarbiaudami su kolegomis iš kitų šalių, pedagogai ir mokiniai turi galimybę pažinti kitas kultūras, tobulinti užsienio kalbų žinias, pasidalinti patirtimi, naujoviškomis mokymo praktikomis ir kita. Daugiau galite sužinoti čia:
http://www.smpf.lt/lt/programos/comenius

Mūsų mokykla ir dar penkios kitos užsienio mokyklos vykdys projektą, kuris vadinasi „Math is Everywhere“ („Matematika visur“). (http://www.mathsew.com) Jo pagrindinis tikslas – populiarinti matematiką, mokyti ja naudotis kasdienėse gyvenimo situacijose. Be jokios abejonės projektas turės įtakos ir mokinių kalbiniam  pasiruošimui, anglų kalbos naudojimui praktikoje.

Projekte dalyvaujančios šalys: Italija, Rumunija, Lenkija, Turkija, Islandija ir Lietuva. Projektą mūsų mokykloje kuruojantys mokytojai: Tatjana Paškel, direktoriaus pavaduotoja ugdymui, Edita Kazakevičiūtė, lietuvių kalbos mokytoja, Laura Šlenderytė, matematikos mokytoja, Janina Ramonienė, lietuvių kalbos mokytoja, Kristina Burak, pradinių klasių mokytoja, Regina Garpuškinienė, informatikos/matematikos mokytoja, Dovilė Jarmolovičiūtė, anglų kalbos mokytoja ir Ineta Kvietkauskaitė, anglų kalbos mokytoja bei projekto koordinatorė.

Pirmasis vizitas šalių koordinatoriams vyko 2011 m. lapkričio 14 d. Turkijoje, Ankaroje.
http://www.mathsew.com/index.php?option=com_content&view=article&id=52&Itemid=97.

Antrasis projekte dalyvaujančių šalių partnerių susitikimas įvyko mūsų mokykloje 2012 m. kovo 19-23 dienomis.

2012 m. kovo 19-23 dienomis Marijampolio vidurinėje mokykloje vyko Comenius projektas ,,Maths is everywhere“, kurio metu mokykloje apsilankė daug svečių iš Italijos, Rumunijos, Islandijos, Turkijos bei Lenkijos. Tiek mokytojai, tiek mokiniai iš užsienio buvo labai draugiški, trokštantys kuo daugiau sužinoti apie Lietuvą, jos tradicijas bei kultūrą.

Viskas prasidėjo nuo vakaronės mokykloje, kurios metu mes pristatėme mūsų mokyklą ir turėjome puikią galimybę susipažinti su projekto Comenius dalyviais iš kitų šalių. Bendravimas buvo labai malonus, užsieniečiai norėjo vis daugiau sužinoti apie mūsų gyvenimą, laisvalaikį, bendraudami net nepastebėjome, kad taip greitai prabėgo laikas ir reikėjo su naujais draugais išsiskirti iki kitos dienos, nes visi buvo pavargę po kelionės, tad mokiniai iškeliavo į lietuvaičių šeimas, o mokytojai – į viešbučius.

Vos prašvitus, ankstų rytą vėl susitikome mokykloje su svečiais. Rytą pradėjome informatikos kabinete lankstydami geometrines figūras iš popieriaus. Tiek lietuviams, tiek užsieniečiams ši veikla labai patiko. Mokyklos aktų salėje buvo pristatomos šalys, iš kurių atkeliavo mūsų svečiai. Klausytis buvo įdomu, net panorome jas visas aplankyti. Papietavę mūsų valgykloje iškeliavome į Kauną. Buvo smagu keliauti, aplankėme daug lankytinų vietų. Bevažiuodami atgal dalinomės įspūdžiais bei atlikome mums paskirtas matematines užduotis. Gaila, bet teko vėl išsiskirti su visais ir keliauti namo.

Kitą dieną visi vėl susirinkome mokykloje. Nors ir teko anksti keltis ir eiti į mokyklą, tačiau nei vienas dėl šito tikrai nesigailėjo. Svečius iš užsienio pamokėme velti vilną ir pasidaryti sau mažą suvenyrą. Tiek italams, tiek lenkams bei turkams tai labai patiko, tačiau ir mums ne ką blogesnį įspūdį paliko tai, kad svečiai pasidarė sau suvenyrą būtent su Lietuvos vėliava ir nešiojo iki pat mūsų viešnagės pabaigos. Papietavę mūsų mokyklos valgykloje išvykome į Trakus. Aplankėme Trakų pilį, apie jos istoriją mums papasakojo gidas, kurio tikrai buvo labai įdomu klausyti. Vėliau tęsėme savo ekskursiją- gaminome šokoladą kavinėje „Šokolado sostinė”. Gaminti šokolado saldainius buvo labai smagu, nes gavome dovanų. Po šios nuostabios veiklos iškeliavome gaminti kibinų. Gaminant kibinus buvo labai linksma, o dar linksmiau buvo juos valgyti, nes visi tikrai buvo išalkę. Deja, ekskursija baigėsi ir išvykome namo.

Greitai prabėgo ir kita diena, kurią praleidome Vilniuje. Aplankėme Lietuvos nacionalinį muziejų, kur sužinojome šiek tiek istorijos apie Lietuvą, taipogi buvome Genocido muziejuje, kur teko pabuvoti kalėjimo patalpose bei sužinoti šio kalėjimo istoriją. Pakutinę viešnagės dieną mokykloje mes parodėme savo vaidinimą „Laiko mašina“. Svečiams buvo įteikti sertifikatai bei maži suvenyrai prisiminimui apie Lietuvą. Viskas labai patiko, svečiai buvo labai nuoširdūs. Skaudžiausia buvo atsisveikinti su naujais draugais iš užsienio, labai greitai prabėgo ta nuostabioji savaitė, išmokom daug naujo iš svečių bei pramokom anglų kalbos. Tikrai labai skaudu buvo atsisveikinti, norėjosi, kad ta savaitė nesibaigtų niekada.

Beata Stefanovič, 11 kl. mokinė