Asmeninė higiena gimnazijoje

Straipsnio data 2020-08-31

Gimnazijos gyvenimas

GIMNAZIJOJE BŪTINA LAIKYTIS ASMENS HIGIENOS (KOSĖJIMO, ČIAUDĖJIMO ETIKETO, RANKŲ HIGIENOS)

 DRAUDŽIAMA ATVYKTI Į GIMNAZIJĄ:

  • mokiniams, darbuotojams, tėvams (globėjams, rūpintojams), tretiesiems asmenims, kuriems pasireiškia karščiavimas (37,3 °C ir daugiau), ar kurie turi ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų, kitų užkrečiamųjų ligų požymių (pvz., sloga, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.)
  • asmenims, kuriems privaloma izoliacija, izoliacijos laikotarpiu
  • pašaliniams asmenims, išskyrus atvejus, kai jie teikia paslaugas, būtinas ugdymo proceso organizavimui.

Ribojamas mokinius atlydinčių, pasitinkančių tėvų (globėjų, rūpintojų) patekimas į pastato vidų, nustatant tam skirtą vietą pirmo aukšto tambūre (prieangyje).

2Asmenys, atlydintys mokinius, bendrose uždarose erdvėse (pvz., koridoriuose, valgykloje, mokytojų darbui skirtoje aktų salėje, bibliotekoje ar pan.), klasės renginiuose uždarose erdvėse dalyvaujantys pilnamečiai tretieji asmenys (pvz., tėvai (globėjai, rūpintojai), kai tarp            dalyvių neišlaikomas 2 metrų atstumas, privalo dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones) (toliau – kaukė). Mokyklinio bei specialaus reiso autobuse mokiniai privalo dėvėti kaukes. Kaukių leidžiama nedėvėti neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės kaukių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei

 

 

REKOMENDACIJOS DĖL RANKŲ HIGIENOS

3Tinkama rankų higiena sumažina virusų ir kitų užkrečiamųjų ligų perdavimo ir užsikrėtimo riziką. Rankų higiena – tai dažnas ir tinkamas rankų plovimas vandeniu su muilu arba rankų valymas alkoholio turinčiomis priemonėmis (tirpalais, geliais, servetėlėmis ar kitomis priemonėmis). Rankų higiena yra racionali, pigiausia prevencijos priemonė, nesukelianti reikšmingos susijusios rizikos. Rankas reikia reguliariai plauti muilu ir vandeniu muiluojant jas 20–40 sekundžių. Rankų dezinfekavimo priemonės, kurių pagrindą sudaro alkoholis, nėra labiau veiksmingos ir naudingos nei rankų plovimas. Plauti reikėtų vėsiu vandeniu, nes karštas vanduo nuriebalina, skatina odos pabrinkimą (patinimą), išsausėjimą. Jei nėra galimybės nusiplauti rankų, rekomenduojama naudoti antiseptikus (dezinfekavimo priemones). Tinkamas jų naudojimas nužudo daugumą mikroorganizmų ant rankų ir užkerta kelią ligoms plisti. Rankų dezinfekavimo priemonės efektyvios ir yra naudojamos jei rankos vizualiai nesuterštos išskyromis, t. y. švarios. Jei rankos nešvarios, prieš naudojant alkoholio turinčius rankų dezinfekavimo skysčius, rankas reikia nuplauti vandeniu su muilu. Venkite liesti neplautomis rankomis akis, burną, nosį dėl galimo viruso patekimo į organizmą per gleivines.

Ugdymo organizavimas