Tarptautinė Pi diena ir viešnagė Rudaminos Ryto gimnazijoje

Straipsnio data 2019-03-14

„Mokykla mokyklai“

2019 m. kovo 14 d. – matematikai ir jų draugai švenčia tarptautinę skaičiaus π (Pi) dieną. Norėdami, kad mokiniai sužinotų skaičių π, patirtų sėkmę skaičiuodami, žaisdami, eksperimentuodami, praktiškai veikdami, kurdami, organizavome bendras veiklas dviejų gimnazijų šeštokams. Mūsų 6 kl. mokiniai nuvyko į svečius į Vilniaus r. Rudaminos Ryto gimnaziją.

Dviejų gimnazijų šeštokams susipažinimo veiklas organizavo psichologė Milda Biveinienė.  Kiekvienoje grupėje buvo dviejų gimnazijų mokiniai. Matematikos mokytojos: Ingrida Talalienė, Regina Mikutavičiūtė-Kierienė ir Regina Garpuškinienė supažindino mokinius su veiklomis. Pirmoji užduotis – π užduotėlė „Išmatuok ir paskaičiuok”.  Eksperimentuodami su skirtingais daiktais, išmatavę ir apskaičiavę, suapvalinę iki vienetų, visi gavo vienodą atsakymą – skaičių 3. Matematinė konstanta pi reiškia apskritimo ilgio ir jo skersmens santykį. Antroje dalyje reikėjo sukurti matematinę pasaką, panaudojant kuo daugiau pateiktų matematinių terminų, ir ją iliustruoti. Šauniai padirbėję komandose, mokiniai pristatė draugams sukurtas pasakas. Vaišindamiesi pyragais, parašė refleksijas. Kodėl būtent pyragais? Larry Shaw pirmosios Pi šventės metu svečius vaišino vaisiniais pyragais. Angliškai kalbantiems pi asocijuojasi su žodžiu „pie“ (pyragas) ir geometrine jo forma.
Refleksijose mokiniai rašė, kad norėtų daugiau panašių susitikimų ir veiklų. Jiems patiko dalyvauti projekte „Mokykla – mokyklai“.  Dėkojame Rudaminos Ryto gimnazijai už bendradarbiavimą.

Regina Garpuškinienė, matematikos mokytoja