Edukacinė programa Lėlės teatre

Straipsnio data 2018-01-30

Išvykos ir ekskursijos

2018 m. sausio 30 d. 5-6 klasių mokiniai su mokytoja R. Garpuškiniene ir bibliotekininke D. Rodevičiene vyko į edukacinę programąLėlių teatro įdomybės“ Vilniaus teatre „Lėlė“, parengtą projektui „Neformaliojo vaikų švietimo paslaugų plėtra“.

Sužinojome, kad pirmieji lėlių spektakliai būdavo statomi pagal religines temas ir politines satyras, išgirdome lėlių teatro istoriją. Mokiniams įdomiausia buvo pamatyti, kokie yra teatrinių lėlių tipai, sužinoti, kaip atsirado žodis „marionetė“, kokie garsūs režisieriai ir dailininkai kūrė teatro spektaklius, kaip namų sąlygomis susikurti lėlių teatrą, kaip valdyti marionetę, kuo lėlių teatras ypatingas ir skiriasi nuo kitų menų. Mokiniai sužinojo skirtingų lėlių tipų gamybos būdų, kaip kuriamas šešėlių teatras, silietinės, pirštininės lėlės, hampelmenai, miriorama ir kitus lėlių teatro stebuklus. Programą vedė Vilniaus teatro „Lėlė“ Gyvojo lėlių muziejaus vedėjas Rimas Driežis.

Padėkojome vedėjui už šiltą pasakojimą ir įdomią bei informatyvią edukacinę programą.

Mokinių mintys po apsilankymo teatre „Lėlė“:

Eimantas, Oskaras 5 kl. „Sužinojau, kad teatre yra 80-ties metų lėlių, lėlių, kurios aukcione kainuoja labai didelius pinigus, o pačiam teatrui 60 metų“.

Armantas 5 kl. „(…)pats teatras labai senai atsiradęs. Man patiko visa ekskursija ir pasakojimai apie lėles“

Dominyka 5 kl. „Labai patiko, kai  teatre rodė įvairiausias lėles, jas buvo galima ir apžiūrėti. Įdomus buvo pasakojimas, istorija apie lėles ir  jų atsiradimą.

Akvilė 5 kl. „Man labiausiai patiko pirštininė lėlė ir  lėlė-marionetė. Sužinojau kiek metų yra lėlių teatrui. Patiko lėlių muziejus ir  juoda varna“.

Dovilė 5 kl. „Aš susipažinau su lėlių pavadinimais: Marionetė, lazdelinė, pirštininė. Man labiausiai patiko lėlių muziejus, lėlės“.

 Robertas, Oskaras, Robertas, Darjuš 5 kl. „Išgirdome teatro istoriją, sužinojome kaip gaminamos lėlės, kokios būna lėlių rūšys ir lėlių pavadinimai.“

Sabina 5 kl. „ Sužinojau brangiausios lėlės kainą. (…) man labai patiko, kai arklys galėjo pats bėgti, patiko lėlių įvairovė, gido pasakojimas“.

Neringa 6 kl. „Lėlių muziejaus vedėjas pasakojo teatro istoriją. Sužinojome kodėl teatras atsirado žmonių gyvenime. Sužinojau, kad prancūzų kalboje yra du pavadinimai skirti lėlėms pavadinti.
„Marionnette“ – lėlė, vaidinanti teatre,“ Poupée“ – lėlė, su kuria žaidžia vaikai. Ekskursija man labai patiko“.

Kristyna 6 kl. „Patiko tai, kad teatre pamačiau lėlių iš animacinių filmukų. Patiko ekskursijos vadovas -labai kultūringas ir protingas žmogus“.

Nikolė 6 kl. „ Man patiko teatras. Žiūrėjome lėlių rūšis ir kaip jos naudojamos. Patiko lėlių muziejus, vadovo aiškinimas apie lėles“.

D. Rodevičičienė, bibliotekos vedėja ir

R. Garpuškinienė, 5 kl. auklėtoja